Olasz jobbközép

Berlusconi visszatérésre készül

Silvio Berlusconi volt kormányfő politikai visszatéréséről határoz a csütörtökön már második napja tanácskozó Szabadság Népe (PdL) olasz jobbközép párt.

2012.12.06 11:31MTI

A sajtó szerint a nap folyamán megszülethet a hivatalos bejelentés. "Pártom tagjai azért ostromolnak, hogy minél előbb jelentsem be visszatérésemet. Olaszország a szakadék szélén áll, a helyzet sokkal rosszabb mint egy évvel ezelőtti leváltásomkor volt, nem maradhatok tétlen" - írta közleményében Silvio Berlusconi volt kormányfő, a PdL elnöke. 

A kijelentés arra utal, hogy a PdL korábban december 16-ra tervezett előválasztásának megtartása helyett ismét Berlusconit nevezhetik meg a párt miniszterelnök-jelöltjeként, a hivatalos döntés azonban még nem született meg. A PdL csütörtökön folytatta a Berlusconi és az egész párt sorsáról döntő vezetőségi ülését. "Berlusconi kész visszatérni" - írta a konzervatív Corriere della Sera. 

A napilap azonban úgy vélte, hogy miközben a 76 éves Berlusconi zsarolja a pártot, a jobbközép, amely húsz éven át meghatározó politikai erő volt Olaszországban, "sodródó tutajjá vált", négy hónappal a parlamenti választások előtt teljes káosz uralja. A jobbközép sorsa egész Olaszországot érinti és a demokratikus stabilitást teszi kockára - írta a Corriere. A balközép La Repubblica értesülései szerint Berlusconi azt mondta pártja vezetőinek, csalódott bennük, senki sem bizonyult méltó utódjának. "Én vagyok a legjobb" - jelentette ki. 

A többszörös olasz kormányfő október 24-én bejelentette az aktív politikából való visszavonulását, majd két nappal később ezt cáfolta. "Nem szabad azt a benyomást kelteni partnereinkben, hogy Olaszország visszafelé halad, ez negatív az ország számára" - reagált Berlusconi visszatérésére Corrado Passera, a Monti-kormány gazdasági fejlesztési minisztere.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.