Mégis marad a politikai porondon? - Háttér

Berlusconi eljátszotta maradék szavahihetőségét is

Az utóbbi napokban játszott csiki-csukival, amelynek során hosszú hallgatás után bejelentette "végleges" visszavonulását a politikából, majd két nappal később "Itália iránti szeretetből" közölte, hogy mégis marad a politikai porondon, Silvio Berlusconi eljátszotta maradék szavahihetőségét is.

2012.10.31 13:24MTI

Egy nappal azután, hogy egy milánói bíróság négy év szabadságvesztésre ítélte adócsalás miatt, a volt kormányfő kígyót-békát kiabált utódára, Mario Montira, azt vetve az Olaszországot tavaly november óta irányító szakértői kormány elnökének a szemére, hogy a költségvetési hiány lefaragása végett bevezetett adóemelésekkel negatív spirálba taszította a gazdaságot.
   
A sajtótájékoztatón megkapta a magáét Berlin és Párizs is, amelyek "aláásták a tekintélyemet a világ szemében". Tetézte mindezt - így a Cavaliere -, hogy a német bankok "utasítást" kaptak olasz államkötvényeik eladására, ami megadta a kezdő lökést ahhoz, hogy Olaszország kutyaszorítóba kerüljön a nemzetközi pénzpiacokon.
   
A vádaskodások mellett szinte elsikkadt, hogy Berlusconi bemutatott egy ötpontos, csupa populista követelést tartalmazó programot is. A lényeg az adók csökkentése. A 76 éves Cavaliere elsősorban az egyszerű háztulajdonosokat akarja mentesíteni a telekadó alól (ezzel az ígérettel nyert ő egyszer már választást). Monti viszont éppen az államháztartás szanálása érdekében emelte föl idén a telek- és az üzemanyagadót.
   
Berlusconi hangzatos kiállása a pazarlás és az állami kiadások visszaszorítása mellett azonban meglehetősen elcsépelten hangzik az olaszok fülében. Pár héttel ezelőtt pattant ki több olyan botrány, amelyben az ő pártjának, a Szabadság Népének (PdL) laziói képviselői költöttek milliókat saját használatra, illetve a lombardiai kormány elnöke (szintén PdL) éveken át vett részt yachttúrákon és luxusutazásokon barátai költségén - emlékeztetett a német konzervatív lap.
   
A milánói ítélet Olaszországban kisebb feltűnést keltett, mint külföldön. Itáliában már évtizedek óta a belpolitikai élet megszokott jelenetei közé tartozik, hogy Berlusconi felpanaszolja ügyészek és bírák általi "üldöztetését", miként az is, hogy az igazságszolgáltatás politizálódott, és nem mindig bölcsen cselekszik. A kiszabott szabadságvesztés sem számít újdonságnak: a Cavalierét háromszor ítélték el a 90-es években illegális pártfinanszírozás, mérleghamisítás, vesztegetés vádjával. A perek végül a vádlott fölmentésével, illetve a vádpontok elévülésével értek véget. A milánói bírák ezúttal nagyon siettek, hogy megelőzzék a mostani per tárgyát képező vádpontok 2013 végén esedékes elévülését: a korábbi gyakorlattal ellentétben az ítélet indoklását nem hónapokkal vagy évekkel a kihirdetés után, hanem még aznap közzétették.
 

A Berlusconit és pereit kísérő lőporfüst némileg elhomályosítja azt a tényt, hogy a verbális kirohanások következményekkel járhatnak a konkrét olasz belpolitikára is. Amennyiben Berlusconi pártja nem hajlandó jövő áprilisig támogatni a parlamentben a Monti-kormányt, ami a választások előrehozásához vezetne, akkor a politikai centrumban csírázó számos új kezdeményezésnek nem maradna ideje arra, hogy még a voksolás előtt meggyőző mozgalommá vagy párttá alakuljon. Ha az új választási törvényről szóló tárgyalásokat mint kilátástalan és elkésett próbálkozást jégre tennék, abból a baloldali demokraták húznának hasznot - vélte a német újság római tudósítója.
   
Monti kormányfő előtt egyre nagyobb problémák tornyosulnak. Nem akar olyan benyomást kelteni, mintha ragaszkodna a posztjához, s azt mondja, kormánya bármikor távozhat. Egyúttal siet hozzátenni, hogy ebben az esetben káosz fenyegetné Olaszországot. A gyakorlatban ez azzal a következménnyel jár, hogy Berlusconi populista követelései után a pártok megpróbálják túllicitálni egymást a költségvetés módosítását célzó kívánságokkal. Első lépésként arra törekednek, hogy kiirtsák a büdzsé tervezetéből az összes kellemetlen passzust. Ez előrevetíti annak az árnyékát, hogy Monti 2013. évre szóló költségvetéséből kő kövön nem marad.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.