Börtön után?

Berlusconi a politika színpadán kíván maradni

Silvio Berlusconi, a négy év szabadságvesztésre ítélt volt olasz miniszterelnök szombaton bejelentette, hogy a politika színpadán kíván maradni, cáfolva ezzel két nappal korábbi, ezzel ellentétes tartalmú közlését.

2012.10.27 22:42MTI

Berlusconi az Il Giornale című napilapban megjelent közleményében jelezte még csütörtökön: távozni készül az aktív politikából, hogy "átadja a helyét a fiatalabbaknak". Az olasz sajtó már akkor úgy vélte, hogy Berlusconi bejelentése nem egyenlő a politikából való teljes visszavonulással, hiszen pártján, a PdL-en belül vagy máshol "jelentős háttérszerepet" fog betölteni.

Pénteken azonban a milánói bíróság négy év börtönbüntetésre ítélte a többszörös volt miniszterelnököt, amit Berlusconi nem habozott azonnal "politikai döntésnek" minősíteni.

Szombaton az ítélet indoklásának ismeretében az elítélt exkormányfő kijelentette: továbbra is a politika színpadán kíván maradni. Szerinte ugyanis az olasz igazságszolgáltatásra alaposan ráfér az átalakítás. "Kötelességemnek érzem, hogy a terepen maradjak az igazságszolgáltatás világának megreformálása érdekében, biztosítva azt, hogy más állampolgárokkal ne történhessen meg az, ami velem történt" - mondta Berlusconi.

A szó szoros értelmében "kikérte magának" a milánói bíróság indoklásában szereplő kitételt, amely szerint "bűnözői hajlammal" rendelkezne. "Ez az indoklás leghihetetlenebb része" - mondta, felsorolva önmagának tulajdonított érdemeit, miszerint "ügyes vállalkozónak" bizonyult, aki csaknem tíz évet töltött a miniszterelnöki székben, "öt gyermek apja és hat unoka kitűnő nagyapja".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.