Rendőrök csikartak ki beismerő vallomást

Kínzás miatt ítélte el Bulgáriát az Emberi Jogok Európai Bírósága

A strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elítélte Bulgáriát egy letartóztatott személy megkínzása miatt - jelentette a bolgár média szerdán.

2012.12.05 19:57MTI

Jurij Lenevről van szó, akit Andrej Lukanov egykori bolgár miniszterelnök - a rendszerváltás előtti utolsó kormányfő - meggyilkolása miatt tartóztattak le. Az EJEB ítélete szerint a rendőrök kínzással csikarták ki belőle a beismerő vallomást.

Bulgáriát már többször bírálták a börtönviszonyok miatt, de kínzásért most ítélték el először. A strasbourgi bíróság 27 ezer euró kártérítést is megítélt, amelyet a bolgár államnak kell kifizetnie Lenevnek.

Lenevet 1999. június 1-jén tartóztatták le otthonában, majd a belügyminisztérium koprivsticai villájába szállították, ahol állítólag megkínozták. Mindenesetre beismerte, hogy ő lőtte le 1996 őszén Lukanov szocialista exminiszterelnököt.

E vallomása alapján a bíróság kimondta bűnösségét, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte. A fellebbviteli eljárás során azonban felmentették, arra hivatkozva, hogy kínzás hatására tett beismerő vallomást, amit egy törvényszéki orvos is megerősített. A vétkes rendőrök ellen vádat emeltek, de később egy katonai bíróság felmentette őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.