Nem kezdeményez büntetőeljárást

Az orosz hatóság nem talált bizonyítékot Razvozzsajev elrablására és kínzására

Az orosz szövetségi nyomozó hatóság nem talált bizonyítékot arra, hogy Leonyid Razvozzsajev ellenzéki aktivistát elrabolták és megkínozták volna, ezért nem kezdeményez büntetőeljárást.

2012.11.22 12:41MTI

Vlagyimir Markin, a hivatal szóvivője elmondta, hogy nagyon alaposan ellenőrizték a történtekkel kapcsolatos bejelentéseket, azokat is, amelyek a tömegtájékoztatási eszközökben megjelentek, akárcsak Razvozzsajev saját vallomását. Az ellenzéki férfit állítása szerint október 20-án Kijevben ismeretlenek elrabolták, majd Moszkvába hurcolták. 

Még Kijevben megkínozták és vallomásra kényszerítették, amelyet később az orosz fővárosban visszavont. A vizsgálat alapjául szolgáló tényeket az ellenőrzés során nem sikerült megerősíteni, ezért a nyomozó hatóság elutasította büntetőeljárás kezdeményezését - jelentette ki Markin. Hozzátette, hogy Razvozzsajev sem tudott a vizsgálat során korábbi bejelentésén kívül semmilyen dokumentummal vagy tárgyi bizonyítékkal szolgálni az ellene elkövetett bűncselekményről. 

Elzárkózott attól is, hogy hazugságvizsgáló gépen vizsgálatnak vessék alá. Az ügyben meghallgatott számos tanú beszámolója kétségbe vonja a Razvozzsajev elrablásáról, kínzásáról szóló, a sajtóban is megjelent állításokat. További bizonyíték arra, hogy önként hagyta el Ukrajnát, az útlevelében szereplő pecsét. Az őrizetbe vételét követően elvégzett orvosi vizsgálat pedig nem találta nyomát testén fizikai erőszaknak.
 
A hatóságok Razvozzsajevet tömeges rendzavarás vádjával október végén vették őrizetbe. Szerdán egy, állítólag 15 évvel ezelőtt általa elkövetett fegyveres rablással is megvádolták. Szergej Udalcov, a Baloldali Front radikális párt elnökét és pártbéli segítőit, köztük Razvozzsajevet a hatóságok az NTV orosz televízióban október 5-én sugárzott leleplező riportfilm alapján gyanúsítják tömeges zavargások előkészítésével. 

A Tiltakozás anatómiája-2 című filmben egy rejtett kamerával készült felvétel szerint Udalcov és a Baloldali Front vezetői Givi Targamadze grúz politikussal, Miheil Szaakasvili grúz elnök tanácsadójával az oroszországi hatalom erőszakos leváltásának részleteit vitatták meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.