A katonaság visszautasítja a vádakat

A nigériai állam is felelős kínzásokért, gyilkosságokért?

Nigéria a terrorizmus elleni harcában megengedhetetlen eszközökhöz nyúl.

2012.11.01 18:42MTI

Nigéria az erőszak csapdájában vergődik, bár a terrorista merényletekért az iszlamista Boko Haram a felelős, de a hatalom sem ártatlan - állítja az az Amnesty International (AI). A nigériai katonaság visszautasítja a vádakat.
   
Az emberi jogi szervezet kínzások elkövetésével vádolja a biztonsági erőket, jelentése szerint a rendőrség kiélezi "a drámai helyzetet".
   
"A támadás és ellentámadás ördögi körét mindkét oldalon törvénytelen erőszak kíséri, ami a frontok közé szorult emberek jogaira nézve súlyos következményekkel jár" - hangsúlyozta Salil Shetty, a szervezet főtitkára a nigériai fővárosban tartott sajtótájékoztatóján. "Az állami rendfenntartók felelősek kínzásokért, kivégzésekért, gyújtogatásokért és önkényes letartóztatásokért" - fűzte hozzá.
   
Afrika legnépesebb állama hosszú ideje szenved a Boko Haram iszlamista szekta terrorista merényleteitől, amely az ország északi részében iszlamista államot akar létrehozni. A főként keresztények és templomaik ellen végrehajtott támadásokban 2010 óta 1400 ember vesztette életét. Az AI dokumentálja a Boko Haram által elkövetett szörnyű tetteket is.
   
Az AI jelentése szemtanúkra hivatkozva számol be olyan esetekről, amikor a hadsereg ellenállást nem tanúsító fegyverteleneket "közvetlen közelről lelőtt". Nigéria lakossága a félelem légkörében él - állítja a szervezet, amely szerint az emberek túlságosan is rettegnek ahhoz, hogy feljelentést merjenek tenni.
   
Borno szövetségi állam biztonsági erőinek szóvivője cáfolta a vádakat. "Nem megszálló hadsereg vagyunk, csupán a rendet és a törvényt akarjuk helyreállítani" - nyilatkozta. Szerinte szó sincs önkényeskedésről, a hadsereg a katonák által elkövetett minden kihágást kivizsgál, és szigorúan eljár a bűnösökkel szemben.
   
Az AI németországi intézményének képviselői ismertették a jelentést Guido Westerwelle német külügyminiszterrel, aki pénteken utazik Nigériába. Egyúttal arra kérték a minisztert, hogy az abujai kormánnyal folytatott tárgyalásain kérje számon az emberi jogok megsértését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.