Szúnyogok terjesztik

Rekordot döntött a dengue-lázas megbetegedések száma Indiában

Kormányzati adatok szerint rekordot jelentő több mint 35 ezer dengue-lázas megbetegedést tapasztaltak idén Indiában, a betegség 216 emberrel végzett.

2012.12.04 08:13MTI

Más források szerint az esetek száma valójában azonban sokkal magasabb, akár egymillió is lehet. Szakértők rámutattak: az indiai kormány nem is törekszik komolyan arra, hogy felmérje a dengue-lázas betegek számát. A kórt szúnyogok terjesztik, jellemző tünetei között van a magas láz, a fejfájás, az ízületi, izom- és csontfájdalom. A betegségnek két formáját különböztetik meg: a klasszikus és a vérzéses dengue-lázat. Utóbbi főleg Ázsia déli részén fordul elő.
 
A "csonttörő láz" okozta megbetegedéseket valójában elég nehéz felmérni az egymilliárdnál is népesebb Indiában, mert a kór tünetei nagyban hasonlítanak az influenzához, így előfordul, hogy az emberek el sem mennek orvoshoz. Ha pedig mégis bemennek egy kórházba, ott gyakorta félrekezelik, csak ambulánsan látják el őket és nem végzik el a szükséges teszteket. India néhány államában az áradások miatt idén olyannyira megnőtt a dengue-lázas esetek száma, hogy az orvosok alig tudták ellátni a betegeket. 

Arra is volt példa, hogy a pácienseknek osztozniuk kellett az ágyakon. Arra, hogy a betegséget sikerülne visszaszorítani, a legkisebb jel sem utal - emelték ki szakértők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.