Példátlan mértékben terjed a dengue-láz

Trópusi fertőzés tarol Pakisztánban

Az illetékes helyi hatóságok közölték: soha nem tapasztalt mértékű dengue-láz fertőzés pusztít Pakisztánban, a közel 12 ezer embert érintő betegségnek kevesebb mint egy hónap alatt 126-an estek áldozatul.

2011.09.29 12:30MTI

A trópusi betegség gyors terjedését az elhúzódó monszun és az évszakhoz képest abnormálisan magas hőmérséklet okozza, az ellene folytatott küzdelmet pedig az áradások illetve a hadsereg és az iszlamisták között folyó harc nehezíti.
   
A jelenleg azonosított közel 12 ezer megbetegedésből több mint 10 ezret Kelet-Pakisztán legfontosabb városának, Lahornak a a környékén tartanak számon. A lahori kórházakat teljesen megtöltötték a dengue-lázban szenvedők, így a hatóságok kénytelenek voltak sátrakat felállítani az épületek körül, hogy az összes fertőzöttet el tudják látni.

Csak csütörtökön 1100 beteget vettek fel kezelésre az egészségügyi intézményekbe, további 10 ezer embert pedig hazaküldtek pihenni. A pakisztáni orvosok munkáját az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és Szingapúr által a helyszínre küldött csapatok is segítik.
   
A dengue-láz ellen nem létezik védőoltás, így a hatóságok csak nehezen tudják megakadályozni a betegség terjedését. A lakosság bírálja a kormány tehetetlenségét, amiért nem sikerült intézkedéseket bevezetniük a betegséget hordozó szúnyogok hatékonyabb irtására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.