Csatlakozniuk kell az atomsorompó szerződéshez

Nukleáris programjának ellenőrizhetőségére hívta fel Izraelt az ENSZ

Csaknem egyhangú határozatban szólította fel az ENSZ Közgyűlése Izraelt arra, hogy tegye lehetővé nukleáris létesítményeinek nemzetközi ellenőrzését.

2012.12.04 07:55MTI

A helyi idő szerint hétfő este elfogadott határozatot 174 tagállam támogatta, 6 ellene voksolt, míg ugyancsak 6 ország tartózkodott a szavazástól. A dokumentum sürgette Izraelt, hogy nyissa meg nukleáris létesítményeit a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) által végrehajtandó ellenőrzések számára.
 
Felszólította továbbá arra is, hogy haladék nélkül csatlakozzon a nukleáris fegyverek terjesztését gátló atomsorompó szerződéshez. Ez utóbbival összefüggésben a közgyűlési határozat felhívta Izrael, hogy támogassa a közel-keleti térség nukleáris fegyvermentesítését, illetve az ezt célzó, magas szintű konferenciát. 

A szóban forgó tanácskozást a többi között valamennyi arab ország, továbbá Irán részvételével eredetileg december közepén Helsinkiben tartották volna, az Egyesült Államok azonban november 23-án lefújta azt. Washington a térségben uralkodó politikai zűrzavarra, továbbá arra hivatkozott, hogy Irán elutasítja a nukleáris fegyverek terjedését. Teherán és több arab állam viszont azt állította: a tervezett konferencia lemondásának tényleges oka az volt, hogy Izrael nem kívánt részt venni azon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.