Gyakorlatot tartottak a szakemberek

Nukleáris vészhelyzet a Paksi Atomerőműben

Országos nukleárisbaleset-elhárítási törzsvezetési gyakorlatot tartottak a szakemberek, november 28-án. Az előkészítést a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hajtotta végre.

2012.11.29 09:06HavariaPress

Az OKF által szervezett, november 28-án megrendezett országos nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat alaphelyzete az volt, hogy a MVM Paksi Atomerőmű Zrt-nél baleset következtében nukleáris veszélyhelyzet alakult ki. A felkészülésben az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer központi, ágazati, területi és helyi szervei, valamint az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. Balesetelhárítási Szervezete vett részt.

A gyakorlat célja az volt, hogy a katasztrófavédelmet és a nukleárisbaleset-elhárítási rendszer működését érintő jogszabályi változások után az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer (ONER) szervei törzsvezetési szinten is megvizsgálják a rendszer működését, valamint ellenőrizzék, hogy megfelelőek-e a tevékenységüket megalapozó jogszabályok, alkalmazhatóak-e az új tervek. A gyakorlat során tesztelték a döntés-előkészítési folyamatot, a lakosságvédelmi feladatok koordinálását, az információk áramlását, a törzsvezetésbe delegáltak együttműködését, továbbá azt, hogy mennyire felkészültek az egyes védelemigazgatási szintek, illetve mit kell még javítani a lakosság tájékoztatásának menetén.

A gyakorlat a gyorsértékelés alapján megfelelően zajlott, a részletes értékelés, a tapasztalatok összegyűjtése és feldolgozása azonban a későbbiekben, folyamatosan történik meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.