Ez feszültség forrása lehet

Amerika szerint Kína nukleáris rakétákat telepíthet tengeralattjárókra

Egy hivatalos amerikai bizottság szerint Kína két éven belül nukleáris rakétákat telepíthet tengeralattjáróira.

2012.11.08 09:34MTI

A törvényhozás által megbízott, a kétoldalú gazdasági és biztonsági kapcsolatokat felügyelő bizottság szerint az eredeti atomhatalmak közül jelenleg csak Kína bővíti erőit ezen a téren, és a küszöbén áll annak, hogy felszerelje magát a nukleáris elrettentő erő harmadik elemével is. Rakétáit és bombázóit ugyanis már korábban ellátta atomtöltetekkel.
   
Az ilyen eszközök hadrendbe állításának nemcsak Kelet-Ázsiában lesznek jelentős következményei, hanem feszültség forrása lehet a két legerősebb gazdaság, az Egyesült Államok és Kína között - vélekedtek szakértők a Reuters által csütörtökön ismertetett tervezet kapcsán.
   
Egy elképzelt amerikai atomcsapás elleni megtorló képesség biztosítására irányuló kínai erőfeszítés "szükségszerűen hatással lesz a Kínával szembeni indiai és orosz elrettentő atomkapacitásokkal kapcsolatos elképzelésekre is" – írta a jelentés.
   
Kína csatlakozott az atomfegyverekre és nukleáris anyagokra vonatkozó nemzetközi szerződések többségéhez, de nem részese olyan fegyverzetkorlátozási folyamatoknak, mint az Egyesült Államok és Oroszország által 2010 áprilisában aláírt harcászati atomfegyver-csökkentési új szerződés (START-3) vagy az 1987-es, közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló szerződés (INF).
   
A jelentés szerint az amerikai külügyminisztériumnak tervet kell kidolgoznia arra, hogy integrálják Kínát az atomfegyverek csökkentésére, korlátozására, ellenőrzésére vonatkozó tárgyalásokba és szerződésekbe.
   
Egy washingtoni független szervezet, a Fegyverellenőrzési Szervezet (FCA) becslése szerint Kínának 240 atomtöltete van, az Egyesült Államoknak pedig több mint 5000.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.