18. kongresszus

Kínai hatalomváltás - Készül az apparátus és a média, fókuszban a biztonság

A legutolsó előkészületeket tette meg ezekben a napokban a Kínai Kommunista Párt központi bizottsága a közelgő tisztújító kongresszus előtt, miközben komoly biztonsági intézkedések jelzik az esemény közeledtét.

2012.11.03 13:14MTI

A több mint 360 tagot, illetve póttagot számláló központi bizottság immár döntött a főtitkár által majdan előadandó munkabeszámolóról és a pártalkotmány módosításának tervezetéről. A jelenlévők megkapták a fegyelmi és ellenőrző bizottság kongresszus elé kerülő jelentését is. A központi bizottság tagjai tehát lényegében eleget tettek küldetésüknek, de mandátumuk csak a november 8-án kezdődő kongresszussal jár le.

A világ legnagyobb, 82 milliós pártja 18. kongresszusára készül, amely megszabja majd, merre haladjon tovább a világ második gazdasága és legnépesebb országa. Új vezetői részben ismert, részben még ismeretlen társadalmi, gazdasági problémák sorával fognak majd szembesülni. Kérdés, milyen keretet szabnak a megoldásokhoz.

Minden bizonnyal elhangzik majd az igazságosabb társadalmi újraelosztás szükségessége, a szegények és gazdagok, a város és a vidék, a keleti és nyugati országrész közötti szakadék felszámolásának feladata, a gazdaságban a hatékonyság növelése, a strukturális reformok elodázhatatlansága és a külvilág felé való nyitás. Szó lesz arról, mennyire fontos az emberek panaszainak meghallgatása és problémáik méltányos kezelése, az életszínvonal, a jólét növelése. Minden bizonnyal hangsúlyt kap majd az emberek jogainak védelme, a (szocialista) demokrácia megerősítése, a korrupció elleni határozott fellépés, ahogyan bizonyára elhangzik majd a politikai reform "folytatásának" ígérete is.

Sminkelt promóció

Az állami Hszinhua hírügynökség minapi jegyzetében arra hívta fel a figyelmet, hogy nemcsak a környezettudatosság, de a jogtudat is erősödőben van az emberekben. Míg tíz évvel korábban csak szavakkal tiltakoztak az őket ért sérelmek ellen, ma már - ha szükségét érzik - kivonulnak az utcára is. Mindezzel a szerző arra utalt, hogy ha nem tartják tiszteletben (politikai) jogaikat, akkor előfordulhat: nem csak egy-egy vegyi üzem építése, vagy házaik ledózerolása ellen demonstrálva fognak majd rendőrautókat borogatni.

A pártfelügyelettel működtetett Global Times című lap is terjedelmes írást közölt a politikai reformok szükségességéről. Idézte a nagy tekintélyű néhai vezetőt, Teng Hsziao-pinget, aki az 1980-as években már beszélt e jogokról, és Ven Csia-pao hivatalban lévő miniszterelnököt is, aki márciusban a kamerák előtt hangoztatta azok sürgősségét. A központi pártlap, a Zsenmin Zsipao még májusban egyoldalas írásban a "politikai reformok" terén elért eredményeket méltatta.

A kínai sajtó jelentősebb szereplői, lapok televíziók, rádiók internetes portáljaikon kivétel nélkül már egy ideje új - piros fejléces, sárga sarlóval és kalapáccsal "díszített" - rovatot indítottak, amelyben a kongresszushoz kapcsolódó híreket és archív dokumentumokat közlik.

A médiát, s ez vonatkozik a több mint félmilliárdos internet társadalomra is, ugyanakkor nem hatja át a várakozás, az újságírók és a blogolók nem bocsátkoznak olyan jellegű találgatásokba, spekulációkba, mint a nyugati média. Még ha van is egy - a politika iránt érdeklődő, illetve az állami közigazgatásban vagy a pártapparátusban dolgozó - jelentős réteg, amelynek tagjait jobban foglalkoztatja az ország jövőbeni irányát meghatározó esemény, a több százmilliós nagy tömeget lényegében hidegen hagyja a "nagy politika".

A parázs viták, a felfokozott várakozás és a találgatások helyett az emberek inkább csak olvassák és tudomásul veszik, hogy újabb "nagy és fontos" esemény következik. Ezt ráadásul sokan amúgy is érzékelik közvetlen környezetük változásából. Így például abból, hogy Pekingben jól láthatóan megerősödött a rendőrségi jelenlét, és több (köz)biztonsági intézkedést is kihirdettek.

Hatalmas biztonság

A fővárosban több mint egymillió karszalagos önkéntes foglalta, illetve foglalja el a következő szűk két hétben "szolgálati helyét", hogy a forgalmas helyeken biztosítsa a rendet. Az illetékeseket a hatóságok utasították a víz-, az áram-, a gázszolgáltatás, a fűtés és a közlekedés zavartalan biztosítására, továbbá a tűzvédelmi előírásokat is fokozottan ellenőrzik.

Mérgező és/vagy veszélyes anyagot szállító teherautók november 1-18. között nem hajthatnak be Pekingbe; a vidéken regisztrált járművel az eredetileg engedélyezett hét nap helyett csak háromig tartózkodhatnak a városban. Fokozták az élelmiszerbiztonsági és tisztasági előírások betartásának az ellenőrzését.

A legfrissebb hírek szerint - ugyancsak biztonsági okokból - számos másként gondolkodót ültettek vonatra és késztettek ideiglenes távozásra Pekingből. A taxisofőröket pedig utasították, hogy a városközpontban tartsák felhúzva a hátsó ülések ablakait, nehogy utasaik esetleg röplapokat szórhassanak ki. Bizonyos helyeken tilos léggömbök eregetése és a játék távirányítású repülőgép-modellekkel. A galambászoknak a kongresszus idején szüneteltetniük kell madaraik röptetését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.