A hangfelvételek egy része kiszivárgott

EU-nyomozók lehallgatási botránya Koszovóban

Korrupciós ügyekkel foglalkozó európai uniós nyomozók lehallgatták a koszovói miniszterelnök és más vezetők telefonját, de a hangfelvételek egy része kiszivárgott, s emiatt botrány tört ki. A pristinai kormány pénteken tiltakozott az eljárás ellen.

2012.11.30 14:25MTI

A lehallgatást az Európai Unió  jogi és igazságügyi missziója (EULEX) rendelte el egy folyamatban lévő nyomozás kapcsán, amelyről konkrétumot nem árultak el.  Az EULEX részéről leszögezték, hogy a törvényes előírásoknak megfelelően jártak el.
   
Nem hivatalos politikai forrás szerint vezető politikusokat érintő korrupciós ügyről van szó, a felvételek a közlekedési minisztériumban folyó nyomozás részét képezik. Az anyagot átadták védőügyvédeknek és a pristinai kerületi bíróságnak is.
   
A hangfelvételek olyan beszélgetéseket rögzítenek, amelyeket Hashim Thaci miniszterelnök és Vlora Citaku EU-integrációs miniszter folytatott a kormánypárt (PDK) vezető tisztségviselőivel. A beszélgetésekben nem éppen hízelgő hangnemben esik szó Jakup Krasniqi házelnökről és a hét végén háborús bűncselekmények gyanúja miatt őrizetbe vett Fatmir Limaj parlamenti képviselőről, korábbi közlekedési miniszterről.
   
Thaci az egyik telefonbeszélgetés során "banditáknak" nevezte Limajt - a PDK alelnökét - és híveit. Citaku "nagy problémának" tartja Krasniqit, akit beszélgetőpartnere, Sami Lushtaku (Skenderaj város polgármestere) nemes egyszerűséggel "kutyának "minősít. Thaci pedig becsmérlően "Jakupovskinak" nevezi a parlament elnökét, így célozva annak szláv-macedón származására.
   
Öt hangfelvételt csütörtökön valaki feltette a YouTube videomegosztó portálra, amit az EULEX a bizalommal való súlyos visszaélésnek minősített.
   
A kormány pénteki nyilatkozatában botrányosnak minősítette a kiszivárogtatást és törvénytelennek a lehallgatást. Kormányzati illetékesek lejáratási szándékot gyanítanak az esemény mögött. Érvelésük szerint az akció célja, hogy zsarolhatóvá tegyen egyes politikusokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.