Dacic személyi változásokat ígér

Lehallgatási botrány Szerbiában

Ivica Dacic kormányfő és belügyminiszter pénteken cáfolta, hogy bármi köze lenne ahhoz a csütörtökön este kirobbant botrányhoz, amely szerint Szerbiában vezető politikusok telefonját hallgatták le.

2012.11.02 20:59MTI

Előző este Aleksandar Vucic miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy őt és Tomislav Nikolic államfőt lehallgatja a rendőrség.

"Nekem ehhez, mint belügyminiszternek biztosan semmi közöm nincs" - hangsúlyozta Dacic. A "megengedhetetlen" ügy - mint fogalmazott - a rendőrség "homályos" ellenőrzési rendszerére vezethető vissza.

A kormányfő egyúttal bejelentette, hogy személyi változások lesznek a tárcánál: "bárki, akinek köze van hozzá (a lehallgatásokhoz), nem maradhat helyén" - hangsúlyozta Dacic.

A miniszterelnök szavai szerint Vucic telefonbeszélgetéseinek a lehallgatását a bűnügyi rendőrség rendelte el, amely azonban nem tudta, hogy a lehallgatott telefonszám a kormányfő-helyettesé.

A szerb média szerint Vucic azt gyanítja, hogy a lehallgatás mögött olyan szerb üzletemberek állnak, akik jó kapcsolatokat ápolnak a rendőrséggel. A helyettes kormányfő a szervezett bűnözés elleni küzdelemért is felelős. Szerbiában jelenleg is folynak a nyomozások az elmúlt 12 esztendő vitatott privatizációi ügyében.

A belgrádi parlament biztonsági szolgálatokat ellenőrző bizottságának elnöke, Jadranka Joksimovic pénteken közölte, hogy a testület felveti majd a szolgálatok által végzett titkos adatgyűjtésekre vonatkozó intézkedési és eljárási rend törvényességének kérdését.

Joksimovic megígérte, hogy a közvéleményt rendszeresen tájékoztatják majd a bizottság tevékenységéről, ami azt a célt szolgálja, hogy Szerbiában "ne fordulhasson elő a mai helyzet - az állami vezetők telefonjának teljességgel engedélyezetlen és törvénytelen lehallgatása" - idézte a politikust a Tanjug szerb hírügynökség.

A belügyminisztérium, a titkosszolgálat és a hadsereg által törvényesen rendszeresített antennák mellett mintegy 300 jogtalanul felállított lehallgató antenna is működik Szerbiában - írta a Politika pénteki számában.

A 13 radarközpontban lévő hivatalos antennák a belügyminisztérium fennhatósága alá tartoznak, de az illetékes részlegvezetőnek - írja a Politika - nincs arról információja, hogy a központok területén illegálisan felállított antennák is lennének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.