Lehallgatási botrány Szerbiában

Dacic lefejezi a rendőrséget, ha igazak a hírek

Ivica Dacic szerb kormányfő és belügyminiszter fogadkozik, hogy a teljes rendőri vezetést leváltja, őrizetbe véteti és bíróság elé állíttatja, amennyiben kiderül, hogy a rendőrség felelős Tomislav Nikolic államfő és Aleksandar Vucic miniszterelnök-helyettes telefonjának a lehallgatásáért.

2012.11.03 15:28MTI

Dacic a Blic című napilapnak szombaton adott interjúban arról is beszélt: kezdeményezni fogja a vonatkozó jogszabályok módosítását, hogy szorosabb polgári ellenőrzés alá kerüljön a rendőrség munkája. Ismét cáfolta, hogy neki - belügyminiszterként - bármi köze volt a történtekhez. Mint mondta: a törvény értelmében a rendőrséget a rendőrfőkapitány irányítja, a miniszternek nem feladata a rendőrségi akciók végrehajtásának jóváhagyása, illetve lehallgatásokat és megfigyeléseket engedélyezése. Ezekhez a beleegyezése sem szükséges.

A lehallgatási botrány a héten pattant ki. A média Rodoljub Milovicot, a bűnügyi rendőrség igazgatóját teszi felelőssé a történtekért, ugyanis az ő utasítására kérték el a hatóságok a telefontársaságtól Vucic híváslistáját. Vucic azt gyanítja, hogy az ügy mögött olyan szerb üzletemberek állnak, akik jó kapcsolatokat ápolnak a rendőrséggel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.