Kínával szemben

Szigetvita - Japán felülvizsgálná az amerikai-japán védelmi irányelveket

Tokió minél hamarabb felül akarja vizsgálni az amerikai-japán védelmi együttműködési irányelveket, hogy a két szövetséges ország felkészüljön Japán délnyugati szigeteinek védelmére Kínával szemben - közölte Morimoto Szatosi japán védelmi miniszter pénteken.

2012.11.09 11:12MTI

Az irányelvek módosítására elsősorban Kína növekvő tengeri hadereje és a régióban végzett egyre gyakoribb manőverei miatt van szükség - közölte a védelmi miniszter. Emellett a terrorizmus és a kiberbűnözés jelentette fenyegetésre is jobban fel kell készülnie a két országnak - tette hozzá.

Az amerikai-japán közös védelmi irányelvek jelenleg elsősorban a Koreai-félszigeten bekövetkező esetleges válsághelyzetek kezelését foglalják magukban, más regionális veszélyforrásokra nem terjednek ki.

A tárgyalások előkészítése érdekében Morimoto pénteken Washingtonba küldte helyettesét, Nagasima Akihiszát.

A japán-kínai viszony egy kelet-kínai-tengeri szigetcsoport hovatartozásával kapcsolatos vita miatt mérgesedett el. Az elmúlt hetekben mindennapossá váltak a kínai őrjáratok a Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü néven ismert szigetek parti vizein, amelyek Tokió fennhatósága alá tartoznak, de Peking is megáénak tartja őket.

Habár Washington hivatalosan nem foglal állást a szuverenitási kérdésben, amerikai tisztviselők korábban leszögezték, hogy a vitatott terület a japán-amerikai védelmi szövetség hatálya alá tartozik, azaz a Japánban több mint ötvenezer katonát állomásoztató Egyesült Államok kötelezettséget vállal a szigetek fegyveres védelmére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.