Japán, Kína

Szigetvita - békülésre szólított fel az amerikai külügyi államtitkár

Békés, diplomáciai megoldást kell találni a Japán és Kína közti szigetvitában - közölte pénteken Tokióban Kurt Campbell amerikai helyettes külügyi államtitkár, aki látogatása során bocsánatot kért az amerikai katonák által nemrég Okinaván elkövetett nemi erőszakért is.

2012.10.26 12:38MTI

Az Egyesült Államok ázsiai ügyekért felelős diplomatája egy tokiói szimpóziumon azt hangoztatta: a kontinens területi vitáin - köztük a japán-kínai, illetve a délkelet-kínai-tengeri, hat országot érintő viszályon - nemzetközi csatornákon keresztül, a nemzetközi jog szerint, "érett és figyelmes" módon kell felülkerekedni - írta a rendezvényt szervező Nihon Keidzai Simbun japán üzleti lap.

Campbell ázsiai látogatásának nem titkolt célja, hogy megpróbálja békülésre bírni Tokiót és Pekinget annak ellenére, hogy Kína korábban elzárkózott az amerikai közvetítéstől.

Az államtitkár emellett sajnálatát és "őszinte bocsánatkérését" fejezte ki amiatt, hogy a múlt héten Okinava szigetén szolgáló két amerikai katona nemi erőszak gyanújába keveredett. "Erős katonai szövetségre van szükségünk Japánnal, amelyben Okinava kulcsszerepet játszik. Tisztában vagyunk okinavai felelősségünkkel" - közölte.

A diplomata Tokióban arról állapodott meg Kavai Csikao japán külügyminiszter-helyettessel, hogy felülvizsgálják a szigetországban állomásozó amerikai katonák szolgálaton kívüli tevékenységeire vonatkozó szabályokat a hasonló incidensek elkerülése érdekében. A dél-japán szigeten - amely több mint 20 ezer amerikai katonának ad otthont - a közelmúltban több tömegtüntetést tartottak az amerikai katonai jelenlét ellen.

Campbell ugyanakkor bírálatokat is megfogalmazott Japánnal szemben. Közölte: a japán belpolitikai instabilitás és a tisztviselők gyakori váltogatása "aláássa a két szövetséges közti bizalmat".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.