A püspök nevét egy bekötött szemű gyermek húzta ki

Új pápát választottak az egyiptomi kopt keresztény közösség élére

Az észak-egyiptomi térségből származó Tavadrosz püspököt választották vasárnap Egyiptomban a helyi kopt keresztény közösség élére a márciusban elhunyt III. Senuda pápa utódjául.

2012.11.04 12:37MTI

 Az ügyvezető tevékenységben eddig is aktívan részt vevő, 60 éves püspök nevét - három jelölté közül - egy bekötött szemű gyermek húzta ki egy kristálykehelyből a kairói Szent Márk székesegyházban, ünnepélyes szertartás keretében. Az eljárás célja az volt, hogy a választásban minél inkább kizárják a politikai befolyásolás lehetőségét.
   
A másik két jelölt a kairói Rafael püspök és a 70 éves, alexandriai Rafael Ava Mina atya volt. Mindhármukra a közösség körében konszenzust élvező jelöltként tekintettek.
   
A választási folyamat már hetekkel ezelőtt elkezdődött. A három jelöltet két lépcsőben 17 közül emelték ki, egyebek között arra ügyelve, hogy a kiválasztottak ne rendelkezzenek saját egyházkerülettel.
   
A televízióban is közvetített kairói szertartáson a jelöltek egyike sem volt jelen, ehelyett saját kolostoraikban imádkoztak.
   
A több mint 80 milliós Egyiptom lakosságának körülbelül egytizede kopt, ez a Közel-Kelet és Észak-Afrika legnagyobb keresztény közössége. Tavadrosz lett az egyiptomi koptok 118. pápája.
   
A hivatalos beiktatásra a tervek szerint november 18-án kerül sor Kairóban.
   
Az iszlám erősödésével az egyiptomi keresztények körében megnőtt a kiszorítottság érzése és a hátrányos megkülönböztetés miatti aggodalom. Az új pápától megfigyelők szerint azt várják, hogy fokozni tudja a koptok befolyását, valamint biztosítani a közösség politikai védelmét az észak-afrikai arab országban.
   
III. Senuda márciusi elhunytáig négy évtizeden át vezette a IV-V. századig visszanyúló gyökerekkel bíró rendházat, és közeli kapcsolatot alakított ki a tavalyi arab tavasz idején elűzött Hoszni Mubarak államfővel. Tavadrosz, az egyházat eddig ügyvivőként irányító Pakhomiusz püspök legfontosabb segítője, a koptok egyik központi helyén, Vádi Natrúnban lett püspök.
    
A koptokat több terrorista merénylet is érte Hoszni Mubarak elnök hatalmának megdöntését követően, amiért az
iszlamistákat teszik felelőssé. A közösség vezetői panaszkodtak amiatt is, hogy híveik nem jutottak magasabb posztokhoz, még dékáni hivatalt sem sikerült szerezniük. Többször kifogásolták, hogy közösségüket és a keresztény tanítást az oktatásban is aránytalanul háttérbe szorítják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.