A Mohamed-gyalázó film miatt

Egyiptomi muzulmán papok szerint Sandy "isteni büntetés" volt

Egyiptomi muzulmán papok szerint az Egyesült Államokat sújtó Sandy szupervihar "isteni büntetés" volt a Mohamed prófétát gyalázó, iszlámellenes amerikai film miatt.

2012.11.02 07:44MTI

A szóban forgó film a közelmúltban nagy felháborodást, illetve tiltakozó megmozdulásokat váltott ki a muzulmán országokban. Kairói értesülések szerint a Sandy pusztításai nyomán több radikális muzulmán pap a Twitter közösségi portálon terjesztett olyan üzeneteket, amelyekben a hurrikánból lett, az Egyesült Államokban legkevesebb 87 halálos áldozatot követelő poszttrópusi ciklont "Isten büntetésének" minősítette a próféta gyalázása, valamint az amerikai társadalom egyéb feltételezett "betegsége" miatt. 

Más - hasonló tartalmú - üzenetek pedig azt hangoztatták, hogy a Sandy valójában olyan szél volt, amelyet Isten küldött egy "bűnös nemzet" szétzúzására és az ENSZ New York-i székhelye elleni csapásra. "Kértük Istent, hogy rombolja le az ENSZ épületét az igazságtalanság, a korrupció és a zsarnokság miatt ..., mégpedig a Sandyvel" - hangzott az egyik Twitter-üzenet. Hírügynökségi beszámolók szerint ezek az üzenetek ugyanakkor nem váltottak ki osztatlan helyeslést az egyiptomi muzulmánok körében. 

Sokan ugyanis - szintén a Twitteren - elítélték a mások szenvedései feletti kárörvendést. "Testvéreink és barátaink vannak Amerikában, és nem kívánjuk, hogy bármilyen bántódásuk essék" - fogalmazott a másik tábor. Szaúd-Arábiában ugyanakkor egy neves muzulmán pap azt a nézetet fogalmazta meg: a Sandy valójában figyelmeztetés volt az amerikaiaknak arra, hogy térjenek át az iszlámra.
 
Az Egyesült Államokkal szembenálló Iránból nem érkezett ilyen jellegű jelentés. Ezzel szemben a Fars félhivatalos teheráni hírügynökség arról tudósított, hogy az iráni vöröskereszt kész segítőket küldeni New Yorkba az újjáépítés támogatására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.