A hatalmas esőzések óriási károkat okoztak

Szükségállapot Haitin a Sandy pusztításait követően

A Sandy hurrikán pusztításai nyomán szükségállapotot léptettek életbe helyi idő szerint szombaton Haitin.

2012.11.04 09:35MTI

A szupervihar - amelyet az amerikai hatóságok később poszttrópusi ciklonná minősítettek - közvetlenül nem csapott le ugyan a karibi államra, a hurrikánt kísérő hatalmas esőzések azonban a szigetországban óriási károkat okoztak.
   
Hivatalos közlés szerint ez magyarázza, hogy a Sandy egyedül Haitin több mint 60 halálos áldozatot követelt, többet, mint bármelyik más térségbeli országban. A vihar az ország déli részén a termés 70 százalékát elpusztította, és jelentős pusztítást végzett az állatállományban is. A hatóságok szerint az országot ennek következtében éhínség fenyegeti, és a kormány ezért döntött a szükségállapot bevezetése mellett.
   
A régió legszegényebb országát 2010-ben katasztrofális erejű földrengés sújtotta, amely több mint 200 ezer halálos áldozatot követelt. A földrengés óta csaknem 400 ezer ember még mindig sátrakban él.
   
A Sandy szupervihar pusztításai nyomán nőtt a kolera-megbetegedések száma is Haitin.
   
Egészségügyi szakértők a megbetegedések számának növekedését összefüggésbe hozták a Sandy okozta rendkívül heves esőzéssel. Az elmúlt években ugyanis bebizonyosodott, hogy a hatalmas mennyiségű csapadék hozzájárul a kolera terjedéséhez, mivel Haitin nincs megfelelő csatorna-, illetve szemétszállító rendszer.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.