Sandy hurrikán

Növekszik a kolera-megbetegedések száma Haitin

A Sandy szupervihar pusztításai nyomán növekedett a kolera-megbetegedések száma Haitin.

2012.11.03 08:59MTI

Az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet helyi idő szerint pénteken a karib-tengeri ország fővárosában, Port-au-Prince-ben közölte, hogy a hét első napjaiban Haitin a korábbinál több kolera fertőzést észleltek. A megbetegedések száma elsősorban a fővárosban növekedett - jelentette be a nemzetközi szervezet, amely a kolera elleni öt egészségügyi központot működtet az ország fővárosában. A hét első napjaiban Port-au-Prince-ben naponta átlagosan mintegy 450-500 új fertőzést észleltek.

Egészségügyi szakértők a megbetegedések számának növekedését összefüggésbe hozták a Sandy okozta rendkívül heves esőzéssel. Az elmúlt években ugyanis bebizonyosodott, hogy a hatalmas mennyiségű csapadék hozzájárul a kolera terjedéséhez, mivel Haitin nincs megfelelő csatorna-, illetve szemétszállító rendszer.

A kolera a 2010-es pusztító erejű földrengés után ütötte fel a fejét a karibi országban. Azóta a vírus több mint 600 ezer embert betegített meg, a halálos áldozatok száma pedig meghaladta a 7500-at.

Az elsőként a Karib-tenger térségét sújtó Sandy - amelyet később hurrikánból poszttrópusi ciklonná minősítették - közvetlenül ugyan nem csapott le Haitira, a hurrikánt kísérő rendkívül heves eső azonban a fővárost, valamint az ország déli részét napokon keresztül nem kímélte.

Ez az oka annak, hogy hivatalos közlés szerint a Sandy egyedül Haitin legkevesebb 54 halálos áldozatot követelt, többet, mint bármelyik más térségbeli országban. A vihar az ország déli részén a termés 70 százalékát elpusztította, és hatalmas pusztítást végzett az állatállományban is. Az országban a földrengés óta csaknem 400 ezer ember még mindig sátrakban él.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.