Áldozatai anyagi kártérítést követelhetnek

Zárolták a szexuális visszaélésekkel vádolt Savile hagyatékát

A Jimmy Savile hagyatékát kezelő londoni bank bejelentette csütörtökön, hogy zárolta a néhai BBC-műsorvezető vagyonát, megkönnyítendő egykori áldozatainak kártérítését.

2012.11.01 17:25MTI

A National Westminster Bank megerősítette, hogy zárolta a hagyatékot. A BBC évtizedeken át hallatlanul népszerű műsorvezetőjét, aki tavaly 84 éves korában hunyt el, szexuális visszaélések tömegével vádolják.
   
Az áldozatok ügyvédje üdvözölte a bank lépését. "Ezt kellett tenniük" - mondta Alan Collins. "Ez nyilvánvalóan üdvözlendő hír, hiszen máskülönben bíróság előtt kellett volna elérni a zárolást kimondó végzést. Ez egyszerűbb" - fűzte hozzá.
   
Collins közölte, hogy a brit törvények értelmében Savile állítólagos áldozatai anyagi kártérítést követelhetnek az elszenvedett fájdalomért, még akkor is, ha az elkövető időközben meghalt.
   
Az ügyvéd jelenleg 12 áldozatot képvisel, de a megrontott, megerőszakolt személyek száma növekszik. Rendőrségi források szerint a férfinek és társainak közel 300 áldozata lehetett az évek során. A feltűnő életstílusáról közismert néhai lemezlovas, aki az 1960-as évektől bő 30 éven át vezette a BBC televízió több könnyűzenei és gyermekműsorát, évtizedeken át háborítatlanul követte el szexuális bűncselekményeit, gyakran 12-13 éves lányok sérelmére.
   
A BBC-t időközben szintén kíméletlen bírálattal illették, amiért nem lépett közbe, nem indított vizsgálatot, jóllehet makacsul tartotta magát a kompromittáló pletyka az intézmény helyiségeiben történtekről.
   
Savile hagyatéka a hírek szerint 4,3 millió font, mintegy másfél milliárd forint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.