Meggyengült a kormány helyzete is

Szexuális zaklatási botrány - le kellett mondania az ausztrál képviselőház elnökének

Egy szexuális zaklatási botrány miatt lemondásra kényszerült kedden az ausztrál parlament alsóházának elnöke, s emiatt meggyengült a kisebbségi kormány helyzete is.

2012.10.09 16:49MTI

Peter Slipper azon csúszott el, hogy nyilvánosságra kerültek SMS-üzenetei, amelyeket egy volt munkatársának, a harmincas éveiben járó, homoszexuális James Ashbynek küldött, aki zaklatással vádolta meg őt. Ezekben az üzenetekben ráadásul egy ellenzéki politikusnőről is minősíthetetlen kifejezéseket használt.

A munkáspárti kormány kisebbségben van az alsóházban, s Julia Gillard miniszterelnök csak független képviselők szavazataival képes kormányozni. A házelnök csak szavazategyenlőség esetén voksolhat. Slipper az ellenzékből állt át tavaly a kormány oldalára, s cserében megkapta a posztot. Munkáspárti elődje ezzel újból részt vehetett a szavazásokban a kormány mellett. Slipper átállása ezzel egy szavazattal gyengítette az ellenzéket és egy szavazattal erősítette a kormányt, illetve szavazategyenlőség esetén ő döntött. Most egy munkáspárti képviselő lett a ház elnöke, aki emiatt általában kiesik a szavazásokból. Slipper függetlenként a parlament tagja maradt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.