Ukrajnai választások

Az exit pollok szerint öt párt lesz az ukrán törvényhozásban

Az urnazárás után vasárnap este közzétett exit poll-eredmények alapján a Viktor Janukovics elnök mögött álló Régiók pártja lett az első az ukrajnai parlamenti választásokon 31,6 százalékkal, a második a bebörtönzött exkormányfő, Julija Timosenko mögött álló Egyesült Ellenzék, amely 23,7 százalékot szerzett.

2012.10.29 07:26MTI

A felmérések szerint öt párt jut be a parlamentbe. Harmadik helyen végzett a Vitalij Klicsko profi ökölvívó vezette UDAR (Ütés) 13,2 százalékkal, negyedik lett a Kommunista Párt 13 százalékkal és ötödikként bejuthat a szélsőséges nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt, amely az exit pollok alapján 11-12 százalékos támogatottságot szerzett.

Hatévnyi szünetet követően újból lehet magyar képviselője is az ukrán parlamentnek, miután a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) három egyéni választókerületben indított képviselőjelölteket a vasárnapi választásokon, míg az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) jelöltje a kormányzó Régiók Pártja (PR) választási listáján befutónak számító helyet kapott.

Ukrajnában idén vegyes választási rendszer alapján tartották a voksolást, a 450 fős Verhovna Rada képviselőinek fele kerül be pártlistákról, a törvényhozás másik felét viszont egyéni körzetekből bekerülő képviselők adják majd, ami változtathat az arányokon.

"Teljesen nyilvánvaló, hogy a Régiók Pártja megnyerte a parlamenti választásokat" - jelentette ki Mikola Azarov ukrán miniszterelnök, a párt listavezetője az exit poll-eredményekre reagálva.

A kormányfő kiemelte, hogy pártja tisztességes és nyílt küzdelemben kerekedett felül. Szerinte a választások szabadon és demokratikusan zajlottak jelentősebb szabálytalanságok nélkül. Azarov azt is kijelentette, bizonyos abban, hogy a Régiók Pártja ismét képes lesz összehozni a kormánytöbbséget a parlamentben. Emellett arra szólította fel a törvényhozásba bekerülő összes pártot, hogy egyesítsék ereiket a gazdasági válság leküzdésére.

Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi nehéz időszakban az intrikák és az egymással való szembenállás helyett az ország helyzetének konszolidálására kell a parlamenti pártoknak az erejüket összpontosítaniuk.

A profi ökölvívó Vitalij Klicsko, az UDAR (Ütés) párt vezetője az exit poll-eredményekre reagálva kijelentette, hogy a mögötte álló politikai erő kész az együttműködésre a bebörtönzött exkormányfőhöz, Julija Timosenkóhoz kötődő Egyesült Ellenzékkel és a szélsőséges nacionalista Szvoboda (Szabadság) Párttal, s egyúttal kizárta az együttműködést a jelenleg kormányzó Régiók Pártjával és a kommunistákkal.

"Az ukrán nép az ellenzéket támogatja, nem a hatalmat" - jelentette ki a felmérési eredményeket kommentálva Arszenyij Jacenyuk, az Egyesült Ellenzék listavezetője. A Szvoboda részéről Ruszlan Kosulinszkij kampányfőnök viszont kifejtette, hogy pártja parlamentbe jutása meglepetésként érné a jelenlegi kormányzatot, ezért szerinte a párt eredményét 11 százalékról legalább 7 százalékra próbálják majd csökkenteni.

A központi választási bizottság előzetes adatai szerint a vasárnapi ukrajnai parlamenti választásokon való részvétel nem egészen 57 százalékos, vagyis a vártnál jóval alacsonyabb volt.

Míg Azarov kormányfő szerint a választások rendben zajlottak, Olekszandr Turcsinov, az Egyesült Ellenzék kampányfőnöke sajtótájékoztatóján közölte: információi szerint csaknem egymillió választó kérelmezte egészségi állapota miatt, hogy otthonában szavazhasson, ráadásul közülük 400 ezren az elmúlt két napban. Ez szerinte azt jelzi, hogy a Régiók Pártja a választási eredmény meghamisítására készül.

Pavlo Petrenko, a párt kampánystábjának jogi vezetője kijelentette, hogy helyi idő szerint délután háromig már több mint ezer szabálytalanságot észleltek, a legtöbbet Odessza, Donyeck és Dnyipropetrovszk megyében, illetve a fővárosban.

A helyi hatóságok közölték, hogy Odessza városában hét szavazókörben találtak "eltűnő tintás" tollakat a fülkékben. Ellenzéki források szerint mire felfedezték a trükkös tollakat, addigra a választók legalább 10 százaléka már leadta voksát.

A hivatalos választási végeredmény legkorábban szerdára várható, a hétfő hajnali részeredmények szerint Janukovics pártja nagy fölénnyel vezet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.