Komoly támadások érik a sajtószabadságot

A CPJ szerint Törökországban van a legtöbb bebörtönzött újságíró

Törökországban van a legtöbb bebörtönzött újságíró - derült ki a Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) nevű szervezet jelentéséből, amely arra is rámutatott, hogy az országban egyre nagyobb támadások érik a sajtószabadságot

2012.10.22 15:31MTI

A török hatóságok "világszerte az egyik legnagyobb hadjáratot folytatják a sajtó ellen" - áll a helyi idő szerint vasárnap este New Yorkban közzétett beszámolóban, amelyből kiderült: 76 török újságíró van bebörtönözve. Ez világszerte a legmagasabb ismert szám. A legtöbb újságírót munkájával kapcsolatban, terrorvádakkal juttatták rácsok mögé. A sajtó bebörtönzött munkatársainak 70 százaléka kurd, akiket a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) támogatásával vádolják.
 
Szeptemberben 44 újságíró ellen indult eljárás azzal a váddal, hogy segítették a kurd szeparatisták törekvéseit. A CPJ jelentése szerint néhány esetben a vád olyan, mintha a George Orwell műveiben leírt totalitárius államokban született volna. A bizottság bírálta az újságírók vizsgálati fogságának időtartamát is: az egyik esetben például egy rádióadó újságírónőjének hat évet kellett rácsok mögött töltenie, anélkül, hogy ügyében ítélethirdetésre került volna sor. 

Emberi jogi aktivisták és az Európai Unió már régóta hangoztatja, hogy a Törökországban érvényben lévő szigorú terrorellenes törvényeket az igazságszolgáltatás az erőszakmentes tiltakozások vagy épp a kormány kritikusai ellen használja fel. A CPJ szerint Sadullah Ergin török igazságügyi miniszter a jelentéshez fűzött állásfoglalásában hangsúlyozta: a kormánynak nincs szándékában üldözni a bíráló hangokat, a szabad vélemény-nyilvánításhoz való jog azonban nem terjedhet ki az erőszakcselekmények és a "terrorista propaganda" támogatására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.