Október 23.

Koszorúzással emlékeztek a párizsi diadalívnél

Magyarok és franciák közösen emlékeztek meg vasárnap az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 56. évfordulójáról az ismeretlen katona sírjánál, a párizsi diadalív alatt.

2012.10.21 23:00MTI

Az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága megemlékezésén mintegy kétszázan vettek részt.
   
A hagyományos koszorúzási ünnepség kezdetén a megemlékezők a forgalom elől lezárt Champs-Elysées felső szakaszán érkeztek a Diadalívhez, ahol Sujánszky Jenő, a francia-magyar emlékbizottság elnöke, Trócsányi László párizsi magyar nagykövet és a francia Charles de Gaulle Emlékbizottság képviselői megkoszorúzták az ismeretlen katona sírját, majd meggyújtották a lángot a magyar forradalom áldozatai, hősi halált halt mártírjai és a megtorlásban kivégzettek tiszteletére.
   
Az egybegyűltek és a félórás ünnepséget kordonok mögül figyelő turisták ezt követően meghallgatták a magyar és a francia himnuszt, amelyeket egy francia katonazenekar adott elő.
   
Az 1956-os Magyar Forradalom Francia-Magyar Emlékbizottsága más francia szervezetekkel közösen 1957 óta minden évben megemlékezik a forradalom hőseiről a párizsi diadalívnél. Az ünnepségen a rendszerváltás óta a magyar kormány is képviselteti magát.
   
Az 1956-os forradalom emlékére délelőtt ünnepi szentmisét tartottak a párizsi Magyar Katolikus Misszióban, majd koszorúztak Mindszenty József hercegprímás emléktáblájánál.
   
Kedden este a Párizsi Magyar Intézetben tartanak zenés megemlékezését Várkonyi Zsuzsanna színésznő és Sudár Annamária előadóművész közreműködésével.
   
November 5-én, a forradalom leverésére emlékezve Nagy Imre és az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjainak jelképes síremlékművénél, a Pere Lachaise temetőben lesz koszorúzás Párizsban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.