A szabadság fotósa címmel

Október 23. - Jean-Pierre Pedrazzini fotóiból nyílt kiállítás

A szabadság fotósa címmel Jean-Pierre Pedrazzini francia fotóriporternek az 1956-os forradalom alatt készített képeiből nyílt kiállítás a budapesti Balassi Intézetben csütörtökön.

2012.10.18 12:40MTI

A tárlat a Köztársaság téri harcokban halálosan megsebesült 29 éves fotós munkáiból mutat be válogatást több mint húsz képen keresztül.

Hatos Pál, a Balassi Intézet főigazgatója a megnyitón kiemelte: a kamaratárlat az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulójára nyílt. Kitért arra, hogy a Balassi Intézet célja a magyarság jó hírnevét eljuttatni a nemzetek közösségébe, ezért szentelték "az értünk vérét ontó" francia fotográfus emlékének a kiállítást.

Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az emlékezés fontosságát hangsúlyozta. Mint fogalmazott, a magyar történelem legnagyobb katasztrófája az, hogy évtizedekig nem lehetett beszélni egy olyan meghatározó eseményről, mint az 1956-os szabadságharc.

Felidézte, hogy a 29 évesen meghalt Jean-Pierre Pedrazzinit a kollégái nevezték el a szabadság fotósának. "Képei révén belülről élhetjük meg, mi is történt a forradalomban" - hangsúlyozta az államtitkár.

Kovács Zoltán arról is beszélt, hogy a fotográfia kiemelt szerepet kap az 56. évfordulón, hiszen a Terror Háza Múzeum és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közös fotókiállítással emlékezik meg a forradalomról, emellett a Kossuth téren is fényképekből nyílik tárlat. A politikus hozzátette: a forradalom "büszkeségre, hitre és gyászra is okot ad".

-Pierre Pedrazzini a Paris Match fotósaként bejárta a világot, még a Szovjetunióba is sikerült eljutnia. Magyarországra 1956. október 27-én érkezett, először Mosonmagyaróváron fényképezett, majd Budapesten örökítette meg a forradalmat. A halálos sebesülés október 30-án a Köztársaság téren érte, több életmentő műtét után november 3-án Párizsba szállították, ahol november 7-én elhunyt. A fotós egyike azon keveseknek, akik haláluk után lettek a francia Becsületrend lovagjai. A képek a Párizsi Magyar Intézetből kerültek a Balassi Intézetbe. Hat évvel ezelőtt, a forradalom 50. évfordulóján a párizsi Luxembourg kert szomszédságában volt látható egy nagyszabású szabadtéri fotókiállítás Pedrazzini munkáiból a Párizsi Magyar Intézet szervezésében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.