1956. október 23.

Boross Péter: a magyar szellemiség ébren tartása őrizte meg a nemzetet

Boross Péter volt miniszterelnök szerint a magyar szellemiség ébren tartása őrizte meg a nemzetet az elmúlt évszázadokban, ezért is fontos az 1956-os forradalom emlékének ápolása.

2012.10.18 08:15MTI

A Szabadságharcosokért Közalapítvány kuratóriumának elnöke a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz) szerdai budapesti rendezvényén arról is beszélt, nem lehet, hogy a baloldal még egyszer kormányzó erővé váljon Magyarországon.

Boross Péter a XII. kerületi MOM Művelődési Központban tartott megemlékezésen az egybegyűlt több száz 1956-os előtt bölcs döntésnek mondta, hogy a rendezvényre a szervezők nyugalmas napot választottak, mert szerinte a "bele nem nyugvó baloldali körök" demonstrációra akarják használni október 23-át, erre a kormány, illetve a kormányzó pártok szükségképpen válaszra kényszerülnek.

A volt miniszterelnök a forradalom napjainak eseményeit felidézve arról beszélt, hogy az akkori nemzeti mámorra nehéz lenne racionális magyarázatot adni. Úgy látja, a magyar lelkekben akkor született meg a leküzdhetetlen szabadságvágy. Azt hangoztatta, "nincs (még egy) nemzet ezen a fertályon (...), amely (a magyarokéhoz hasonló) szabadságharcokkal fejezte volna ki a megmaradás és létezés iránti vágyát".

Szavai szerint amikor jobboldali kormány van Magyarországon, "akkor ez a szellemi örökség mindig él, és egy kicsit több hajlama van (...) a vitára, legyen az Brüsszel, legyen az New York, Washington, vagy bármi".

Úgy fogalmazott, "lehet (a kormányt) bírálni, lehet elégedetlenkedni, lehet megsértődni esetenként, sok mindent lehet, egyet nem lehet azonban, hogy még egyszer a baloldal Magyarországon kormányzó erővé váljon. Ez a baloldal, a XX. század rossz terméke, ez a baloldal, amelyik akkor is nemzetellenes volt, amikor a szomszédságunkban nacionalista, kommunista pártok voltak hatalmon. Itt a magyar szellemiség elleni küzdelem folyik nap mint nap (...), ami baloldalon publikációban, kommunikációban, magatartásban megjelenik, az támadás múltunk, meséink, regéink, dalaink ellen".

"Ne tévedjünk megint...!"

Boross Péter szerint a mostani időkben, amikor "ismét azt látjuk, hogy tort ül minden, amit joggal nemzetellenesnek lehet minősíteni", különösen vigyázni kell arra, hogy "esetenként indokolt panaszaink ne homályosítsák el elménket, ne tévedjünk megint, mint tévedtünk 1918-ban".

Megtévedtünk, árat fizettünk érte, még egyszer nem tévedhetünk, ez is 1956 üzenete - hangoztatta a volt kormányfő, aki az emlékezésre utalva arra is felhívta a figyelmet, hogy több generáció nőtt fel azóta, amelynek ez már csak történelem.

Boross Péter kitért a 2006. október 23-án történtekre is; azt mondta, szép és felemelő lehetett volna az 50. évforduló ünnepsége, ha akkor nem baloldali kormánya van Magyarországnak, amelyet rendőrkordonnal kellett a koszorúzóktól elzárni.

A Pofosz elnöke a rendezvényen azt mondta, "nem ünnepelni, emlékezni jöttünk"; Dégi András ezzel utalt a forradalom tragikus eseményeire, köztük a 25-ei Kossuth téri "tömeggyilkolásra", valamint a salgótarjáni sortűzre.

Arról beszélt, nem szabad elfelejteni 1956-ot, és a szent forradalom 12 napja legyen örök példa és emlék az emberek szívében.

A rendezvény végén a Pofosz vezetői kitüntetéseket adtak át, mások mellett elismerésben részesült több kerületi polgármester is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.