1956. október 23.

Történelmi séta és biciklis túra Budapesten

Történelmi sétákon és biciklis túrán idézi fel az 1956-os forradalom fővárosi helyszínein az 56 évvel ezelőtt történteket a Budapesti Aszfaltprojekt a hosszú hétvégén.

2012.10.18 09:44MTI

A Mítoszok helyett - '56 címet viselő programban három sétát és egy városi biciklis túrát szerveznek, Eörsi László történész, az 56-os Intézet munkatársa az október 23-i eseményekkel kapcsolatos mítoszokat fogja ledönteni - közölték a szervezők.

Az érdeklődők a forradalom legfőbb, néhol tragikus helyszíneit látogathatják meg. A vezetők nemcsak azokra a helyekre kalauzolják el a látogatókat, amelyeknek döntő szerepük volt a forradalom kirobbantásában és ahol a forradalmi események játszódtak, hanem azokra is, amelyek a forradalom utóélete szempontjából jelentősek lettek.

Az egyes helyszíneken szó lesz a legfontosabb politikai döntésekről, a harcokról, de arról is, hogy hol és milyen szerepet töltöttek be 1956 legismertebb szereplői, közöttük Tóth Ilona és Mansfeld Péter. "A hosszú hétvégét kitöltő programsorozat nem titkolt szándéka, hogy a megrögzött mítoszoknak is hadat üzenjen" - részletezte a szervező.

Az első sétán a Bem József szobortól a Széna térig vezetik majd a résztvevőket, ahol egyebek mellett az akkoriban a tetőkről lövöldöző orvlövészek "munkáját" is rekonstruálják majd a szervezők. A második séta alkalmával a Blaha Lujza téren lesz találkozó, hogy Eörsi László a Köztársaság térről meséljen és fény derüljön a nem létező kazamatarendszer valódi történetére. Harmadik alkalommal a forradalom utolsó védőbástyájára, a Corvin közre és az ott harcoló "pesti srácokra" emlékeznek a szervezők, végezetül pedig a negyedik nap biciklire ülve a résztvevők átfogó képet adnak a forradalom legfőbb eseményeiről.

A séta időpontjai: október 20., 21., 22. és 23., az indulás minden nap 10 óra. Bővebb információ és jelentkezés ezen az oldalon lehetséges.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.