Október 23.

A művészeti akadémia kiállítással emlékezik '56-ra

Megnyílt a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Ötvenhat éve volt '56 című képzőművészeti kiállítása csütörtökön a budapesti Duna Palotában.

2012.10.18 22:29MTI

Mi lesz, ha a következő generáció úgy fog ülni az 56-os ünnepségeken, mint a rendszerváltások előtti fiatalok a kötelező április 4-i műsorokon? - tette fel a kérdést az ünnepi est előtt elmondott beszédében az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán szerint a "közöny falát átütni", 1956 üzenetét közvetíteni a művészet, a kultúra képes leghatékonyabban. Mint emlékeztetett, ma is vannak a magyar közéletben, akik úgy beszélnek 1956-ról, mint az "utcai csőcselék randalírozásról" vagy éppen sehogy nem beszélnek, de olyan művek, mint Kovács István 1956-os regényének olvasása után feléled a remény, hogy 1956 szellemiségét át lehet adni - tette hozzá. 

Fekete György, az MMA elnöke köszöntőjében arra figyelmeztetett, hogy a testület tagjai számára az október 23. környékén érzett gyász nem merülhet ki a puszta bánatban, mert 1956 emlékéből "roppant erejű inspirációt" kell meríteni. Az MMA első összművészeti rendezvényén az akadémia új levelező tagjai, Kubik Anna, Huszti Péter, Blaskó Péter és Kobzos Kiss Tamás, valamint Szalai András és a Budapesti Vonósok szólaltatják meg az MMA költő és muzsikus tagjainak műveit. 

A Duna Palotában az MMA Képző- és Iparművészeti Tagozata mintegy ötven művészének ötvenhat alkotásából nyílt kiállítás csütörtök este. A mások mellett Aknay János, Bukta Imre, Fekete György, Gyulai Líviusz, Kő Pál, Lugossy Mária, Makovecz Imre, Molnár Edit és Szemadám György munkáit felvonultató tárlat kurátora Szemadám György, a Képzőművészeti Tagozat vezetője; rendezője Novotny Tihamér művészeti író, szerkesztő. A kiállítás október 31-ig tekinthető meg a Duna Palota kiállítótermében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.