Sok halott, sebesült

Autóba rejtett pokolgép robbant Bejrútban

Autóba rejtett pokolgép robbant fel pénteken a libanoni főváros egyik keleti, keresztény negyedében. A robbanásban meghalt legalább nyolc ember - köztük a rendőrség egyik vezetője -, további 78 pedig megsebesült.

2012.10.19 16:16MTI

Életét vesztette a belbiztonsági erők hírszerzési főnöke, Viszam al-Haszan tábornok, aki az Aszad-rendszerrel szemben felsorakozó libanoni ellenzékhez állt közel. Egyes hírek szerint az ő konvoja volt a támadás célpontja. Elemzők szerint a merénylet az 1975-1990-es polgárháború jeleneteit idézi fel, és a szomszédos Szíriában zajló konfliktus kiterjedését jelzi Libanonra. Az AFP helyszínen tartózkodó fotóriportere szerint a robbanás hatására tönkrement két épület, az egyik közülük lángokban áll. Kiégett több gépkocsi is.
 
Az épületekből a vöröskereszt önkéntesei kísérték ki a sebesülteket, akik közül soknak a testét vér borította. Több járókelő sokkos állapotba került. Egy szemtanú szerint a pokolgépet rejtő gépkocsit öt emelet magasságba vetette föl a robbanás. A házak erkélyei közül több is leomlott. Az utcán kitört ablakok üvegszilánkjai hevertek. A vöröskereszt önkéntesein kívül tűzoltók és a polgári védelem alkalmazottai kutatták át az épületeket sebesülteket keresve. 

A merénylet Bejrút Asrafíja negyedében történt. Helyszínétől mintegy 200 méterre van az ellenzéki keresztény Kataeb (Falangista) Párt egyik irodája. A párt ellenséges a szomszédos Szíriában hatalmon lévő Bassár el-Aszad rezsimjével. Számi Dzsemajel, a Falangista Párt vezetője, el-Aszad rendíthetetlen ellenfele elítélte a merényletet, és követelte, hogy "az állam védje meg a polgárait". "Ebben nem tűrünk semmiféle habozást, ez nem mehet így tovább. Már egy éve figyelmeztettünk. Elég" - szögezte le a politikus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.