Tüntetés Szanaában és Bejrútban

"Obama felelős Izrael büntetlenségéért"

Kiábrándítónak nevezte a Biztonsági Tanácsnak a Gázába tartó nemzetközi segélyflottilla elleni izraeli támadás ügyében tartott keddi tanácskozását a Hamász palesztin iszlamista mozgalom száműzetésben élő vezetője.

2010.06.01 18:52MTI

Háled Mesaal kedden Szanaában azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy annak kormánya "felelős" Izrael büntetlenségéért. A jemeni fővárosban a kormányzó és az ellenzéki pártok felhívására több tízezren tiltakoztak az izraeli akció ellen.

"A Biztonsági Tanács határozata kiábrándító" - jelentette ki Mesaal, aki szerint az nincs összhangban az izraeli hadsereg által elkövetett "bűncselekmény" súlyával.

A Hamász vezetője szerint "az Obama-kormányzat felelős azért, hogy Izrael büntetlenül jöhetett ki az ügyből." A BT kedden egy "pártatlan, hiteles és átlátható nemzetközi vizsgálat" lefolytatását követelte a szigorú izraeli blokád alatt tartott Gázai övezet felé tartó nemzetközi segélyflottilla ellen intézett hétfői izraeli katonai akció ügyében.

Diplomáciai források szerint az Egyesült Államok, Izrael hagyományos ENSZ-béli védelmezője, a BT-határozat szövegéről folytatott vitában kemény megküzdött a dokumentumot szerkesztő Törökországgal annak érdekében, hogy elkerüljék a zsidó állam keményebb elítélést.

Háled Mesaal, aki azt megelőzően nyilatkozott újságíróknak, hogy találkozott Ali Abdullah Szaleh jemeni elnökkel, kijelentette, hogy az Egyiptom és a Gázai övezet határán lévő rafahi átkelőhely megnyitása "igazi válasz az izraeli bűncselekményekre".


Hoszni Mubarak egyiptomi elnök kedden Kairóban rendelte el az egyetlen, Izrael által nem ellenőrzött határátkelőhely megnyitását, hogy Gázába humanitárius segélyeket juttassanak el, onnan pedig betegeket és sérülteket hozzanak ki. Mesaal kijelentette, hogy bizonyos feltételek mellett hajlandó lenne a Gázai övezetet a 2007-ben elkövetett puccsa óta ellenőrző Hamász és a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah közötti kibékülésre.

Az utóbbi szervezet fennhatósága csak Ciszjordániára terjed ki.

"Az izraeli bűncselekmény fényében gyorsan kezdeményeznünk kell a valódi megbékélést, az ellenálláshoz való jogunk, a politikai döntéshozatalban való igazi partnerség, valamint a biztonságos és ellenőrzött ciszjordániai választások alapján
" - mondta a Hamász vezetője.

Mesaal szerint a megbékélés feltétele lenne az Izraellel folytatott "közvetlen és közvetett (béke)tárgyalások komédiájának befagyasztása, amelyeket Izrael bűncselekményeinek leplezésére használ fel" - mondta a Hamász vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.