Átállt egy iráni operatőr

Atomtitkok a menedékjogért

Politikai menedékjogot kért az Egyesült Államokban egy Mahmud Ahmadinezsád stábjával utazó operatőr, aki az iráni elnök ENSZ-nél tett látogatását volt hivatott megörökíteni. Feltehetően exkluzív belső fotókkal a legtitkosabb perzsa létesítményekről.

2012.10.08 10:28Konrád - ma.hu

Hassan Golkhanban nemrég New Yorkban járt 140 fős elnöki stáb tagja volt, de nem tért haza a többiekkel, hanem az USA Külügyminisztériumában menedékjogért folyamodott. A történetben nem is ez az érdekes, hanem az, hogy mivel akar fizetni a befogadásáért. Állítólag a férfi két aktatáskával érkezett a hivatalba, bennük sosem látott részletes felvételekkel az iráni atomlétesítményekről.

Az izraeli Debka hírügynökség jelentése szerint az elnök eddig megbízható emberének tartott újságíró a titkosszolgálatok által valaha látott "legteljesebb és legfrissebb felvételeket" adta át a legtitkosabb perzsa létesítményekről az Egyesült Államoknak. Állítólag "exkluzív belső képek láthatóak rajtuk a Natanz nukleáris komplexumból, a Fordo föld alatti dúsítóból, a Parchin katonai komplexumból és az apró teheráni Amir-Abad kutatóközpontból".

Irán egyelőre hivatalosan nem nyilatkozott sem Golkhanban átállásáról, sem az amerikai hatóságoknak eljuttatott dokumentumokról, de a férfi ügyvédje megerősítette, hogy az operatőr megszakította  kapcsolatait Ahmadinezsáddal. "Félt attól, ami orrhon vár rá" - mondta el Paul O'Dwyer ügyvéd egy zsidó tévéműsorban. A jogász szerint amerikai tartózkodásuk alatt olyan dolgokat követeltek a férfitól, amit az nem akart teljesíteni, és félt attól, hogy hazatérve kemény büntetésben lesz része.

O'Dwyer a CNN-nek adott interjújában azt is elmondta: ügyfele nem volt sem ellenzője sem támogatója az iráni rezsimnek, de mivel most elárulta őket, már nem térhet haza.

Állítólag az anyagok között akad olyan, amiben látszik, hogy a Forradalmi Gárda és a katonaság vezetői  bemutatják az elnöknek vagy az ajatollahnak, milyen titkos projekteken dolgoznak. Talán ezek a dokumentumok fognak elegendő bizonyítékot szolgáltatni az amerikainak, hogy Irán valóban atomfegyver előállításán dolgozik. Noha Teherán minden lehetséges alkalommal azt hangoztatja, nukleáris programja békés célú sokan - és főleg Izrael - vélik úgy, hogy végső céljuk az atombomba elkészítése.

Ha a most megszerzett titkos dokumentumok ezt bizonyítják, akkor Amerika valószínűleg inkább hajlik majd a katonai megoldásra. Izrael már régóta a megelőző csapást szorgalmazza, de az Obama adminisztráció mindeddig nem kívánt újabb háborút indítani a Közel-Keleten.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.