Kellenek az azeri légi támaszpontok

Azerbajdzsánból csap le Izrael Iránra?

Elképzelhető, hogy Izrael kihasználja Azerbajdzsán stratégia helyzetét egy esetleges Irán elleni támadás során.

2012.10.01 18:41Konrád - ma.hu

Két korábbi azeri katonatiszt és két orosz forrás is megerősítette a Reuters-nek, hogy Baku és Tel-Aviv komolyan fontolóra vette az azeri támaszpontok használatát az iráni atomlétesítmények ellni támadáshoz. Természetesen ez csak a  B terv, hiszen Izraelnek csak akkor lenne szüksége az azeri repterekre, ha Washington beleegyezése nélkül támad Iránra.

Míg az amerikaiak továbbra is diplomáciai és gazdasági nyomással próbálják rávenni Teheránt a nukleáris program beszüntetésére, addig Izrael ujja egyre idegesebben matat a ravasz körül. Márpedig, ha a két szövetséges nem képes dűlőre jutni a kérdésben a zsidó államnak szüksége lesz Bakura, hiszen mind a felderítéshez, mind a támadáshoz üzemanyag utántöltésre van szükség, különben a zsidó gépek nyelten baltaként zuhannak le.

Easim Misabayov, az azeri parlament külügyi bizottságának tagja elismerte, hogy a két ország között tárgyalások folynak, hozzátéve, Azerbajdzsánban fel vannak készülve egy ilyen jellegű támadás támogatására. “Modern navigációs, és légvédelmi rendszerekkel felszerelt bázisaink vannak, amiknek személyzetét amerikaiak képezték ki, és mindenféle előkészület nélkül azonnal képesek ellátnia feladatukat” - mondta Musabayov.

Az azeri elnöki hivatal munkatársai elutasították a feltételezéseket. Ugyanakkor februárban Izrael megerősítette, hogy 60 drónt adtak el Azerbajdzsánnak némi légvédelmi rakéta kíséretében nagyjából másfél milliárd dollárért. Ezeknek a drónoknak a segítségével Izrael indirekt módon is tudomást szerezhet arról mi folyik Iránban.

Az azeri hadsereg egyik forrása elmondta azt is: “Nincs egyetlen amerikai, és főleg nem izraeli bázis Azerbajdzsán területén. Legalábbis hivatalosan. Nem hivatalosan léteznek és fel is használhatják őket”. Feltételezhető, hogy Avigdor Liebemann külügyminiszter áprilisi bakui látogatása során elsősorban Iránról tárgyalt, noha később Baku hivatalosan tagadta, hogy megegyeztek volna a repterek használatáról.

Az azeri-iráni viszony az utóbbi időben jelentősen megromlott, Irán, Izrael és a Nyugat bábjának tartja Aliyev elnököt, míg Azerbajdzsán szerint az ország iszlamista ellenzékét Irán támogatja. Mindkét ország több állítólagos kémet is letartóztatott. “Veszélyes szomszédjaink vannak” - mondta el egy neve eltitkolását kérő azeri tisztviselő. “Az izraeli kapcsolatban ez a legerősebb húzóerő”.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.