A hajókba kell az iráni atom

"A cionista rezsim már túllépte a vörös vonalat"

Ha eredménytelenek lesznek a tárgyalások, Irán további urándúsítást hajt majd végre, hogy ellássa hajóit üzemanyaggal, figyelmeztetett egy teheráni képviselő.

2012.10.04 10:14Konrád - ma.hu

Mansour Haqiqatpour, a Nemzetbiztonsági és Külügyi Bizottság helyettes elnöke azután adta nyilatkozatát, hogy Izrael figyelmeztette az ENSZ-t, jövő nyárra Irán egy lépésre lesz az atomfegyver elkészítésétől. “Ha a megbeszélések Irán és az 5+1 csoport (az öt állandó ENSZ BT tag és Németország) között nem hoznak eredményt, az iráni fiatalság 60%-os tisztaságú urániumot fog előállítani, hogy a tengeralattjárók és óceánjárók üzemanyagát biztosítsák” - mondta el Haqiqatpour.

Teherán tagadja a vádakat, hogy atomfegyvert akarna készíteni, atomprogramjuk szerintük békés célokat szolgál. Ahhoz, hogy a hajókban üzemanyagként szolgáljon, az urániumot 20% fölé kell dúsítani. A szakértők szerint ha ilyen tisztaságú urániumból nagy mennyiséget állítanak elő, akkor azt gyorsan tovább dúsíthatják fegyver minőségűre.

2007-óta Irán több mint 6 tonna urániumot dúsított 5%-nál nagyobb tisztaságúra, és a legfrissebb IAEA jelentések szerint legalább 190 kilogrammot dúsítottak 20% fölé. Az iráni-izraeli vita ellenére az elemzők szerint évekbe kerül, még mire Teherán atomfegyver birtokába jut.

“Még mindig úgy gondolom, hogy évekről beszélünk... mielőtt Irán nukleáris fegyvert tudna készíteni” - mondta el Shannon Kile a Stockholm International Peace Research Institutetól. Arról nem is beszélve, mennyi időbe telik, hogy valóban bevethető fegyvert állítsanak elő. Ennek ellenére Netanjau miniszterelnök a múlt héten az ENSZ Közgyűlés előtt egy rajzolt bombán meghúzta híres “vörös vonalát”, jelezve, hogy mennyire közel járnak az irániak a fegyver megszerzéséhez.

Az azóta mémmé (ez egy olyan kifejezést vagy fogalmat takar, ami divatszerűen terjed embertől emberig az interneten) vált képen a miniszterelnök megmutatta, hogy Teherán a bomba elkészítésében már 70%-nál jár és véleménye szerint, ha így haladnak tovább, jövő nyárra végeznek a közepes dúsítással és a végső szakaszba lépnek. Onnantól már csak néhány hétnyire vannak attól, hogy bombában felhasználható minőséget érjenek el.

Válaszul Irán Védelmi Minisztere arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy helyezzenek nyomást Izraelre, amiért a zsidó állam már régen átlépte a „vörös vonalat” a nukleáris és tömegpusztító fegyverek felhalmozásában. „Ha az atomfegyver birtoklása átlépi a vörös vonalat, akkor a cionista rezsim, aminek rengeteg nukleáris robbanófeje és tömegpusztító fegyvere van, már évekkel ezelőtt átlépte azt és ezért felelnie kell” - mondta Ahmad Vahidi dandártábornok.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.