Szíria

Iráni túszai megölésével fenyegetőzik egy lázadócsoport

Iráni túszai kivégzésével fenyegetőzött pénteken a szíriai lázadók egyik csoportja, amely azt követeli, hogy a hadsereg vonuljon ki Damaszkusz egyik elővárosából.

2012.10.05 23:26MTI

"Csütörtöktől számítva 48 órát adtunk a rendszernek, hogy teljesen kivonuljon Gúta keleti feléből" - közölte az interneten keresztül a damaszkuszi forradalmi katonai tanács egyik parancsnoka, aki Abul Vafa néven mutatkozott be.

"Vannak más, titkos katonai természetű követeléseink is, és ha a rendszer nem válaszol, elkezdjük a túszok megölését" - mondta.

A 48 iránit augusztus 5-én ejtették fogságba a lázadók. Teherán szerint zarándokokról van szó, a lázadók szerint viszont az illetők igazából az iráni forradalmi gárda tagjai. "Biztosak vagyunk benne, hogy ők a rendszer tanácsadói" - mondta Abul Vafa, miután feltettek a YouTube-ra egy videót, amelyen mintegy harminc, falhoz állított túsz látható. A falat a szíriai forradalom zászlaja borítja.

A parancsnok azt is elmondta, hogy tárgyalásokat kezdtek a rendszerrel a fogolycseréről, de ezek kudarcba fulladtak. Az ultimátum határidejének szombati letelte után "kivégeznek egy-egy iráni túszt minden egyes elesett mártírért (lázadóért)" - erősítette meg.

Gúta elővárosban, ahol heves harcok folynak, a felkelők pénteken lelőttek egy harci helikoptert az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint.

Pénteken lázadásra buzdító felszólítást tett közzé Szíriában egy új ellenzéki csoport, méghozzá abból az alavita szektából, amelyhez Bassár el-Aszad szíriai elnök is tartozik. "Szíriai alaviták! Ebből elég, keljetek föl a korrupt Aszad család ellen, amelyet csak a pénz és a hatalom érdekel" - üzenték a "Szabad alaviták". Ez a vallási csoport a síizmus egyik ága, s Szíria lakosságának mintegy tíz százalékát alkotja. Eddig hűek voltak a soraikból származó elnökhöz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.