Összefoglaló

Szíria: heves légitámadások, tüntetések

A szíriai hadsereg heves légitámadásokat hajtott végre Homsz környékén pénteken, ahol először vetettek be harci gépeket, s az ország más térségeiben is folytak harcok a katonák és lázadók között - közölte egy civil szervezet.

2012.10.05 18:55MTI

A nap folyamán országszerte legalább 22 ember halt meg erőszakos cselekményekben az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint.

Akárcsak a közel 19 hónapja tartó lázadás minden péntekjén, most is tüntetések voltak Aleppó tartományban és Damaszkuszban, ahol a nagy imán Bassár el-Aszad elnök távozásáért és az ínségtől szenvedő lázadó városokért fohászkodtak.

"Nem nyilatkozatokat akarunk, hanem fegyvereket, hogy megvédhessük a gyermekeinket" - ez volt a tüntetések jelszava. Az erőszak fokozódása miatt kevesebben mentek tüntetni, mint korábban.

Homsz városában a hadsereg egységei körülvették a Haldíje negyedet, amely öt hónap óta a leghevesebb tüzérségi tűz célpontja volt, és most első ízben harci gépek is támadták az emberjogi szervezet szerint. Más ellenzéki aktivisták szerint a hadsereg szovjet gyártmányú MiG gépekkel támadta Haldíjét, miközben a katonák rohammal próbálják meg bevenni a lázadók erősségének számító óvárost.

Az észak-szíriai Rakka tartomány Maadán városában a kormányerők házkutatásokat tartottak, több embert őrizetbe vettek.

A hadsereg pénteken is lőtte a lázadók állásait Deir-ez-Zór, Deraa, Idlíb, Damaszkusz, Hama és Aleppó tartományokban.

A szíriai lázadók közölték, hogy Damaszkusz környékén elfoglaltak egy légvédelmi bázist, és rakétákat zsákmányoltak - ez ritka fegyvertény részükről a főváros térségében, ahonnan Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatai visszavonulásra kényszerítették őket.

Egy YouTube-ra föltett videón felkelők tucatjai katonai gyakorlóruhában ünnepelnek, mögöttük fekete füst száll föl egy katonai létesítményből. Egy középkorú, géppisztolyos férfi azt mondta, hogy a főváros keleti szomszédságában lévő Gúta támaszpontja elleni támadást csütörtökön hajtották végre.

Szakértők szerint nem valószínű, hogy a lázadók be tudnák vetni a rakétákat, de a bennük lévő robbanószert talán fel tudják használni robbanóeszközök készítésére - feltéve, hogy a hír igaz, mert sem a lázadók bejelentését, sem a videó valódiságát nem sikerült független forrásból ellenőrizni. A damaszkuszi kormány gátat szab a külföldi újságírók beutazásának Szíriába.

A főváros keleti részén a felkelők - szintén saját állításuk szerint - pénteken elfogták a Köztársasági Gárda nevű elit egység egy tisztjét. Videofelvételt mutattak a férfiról, aki Ahmed Raidi ezredesként nevezte meg magát.

A határon átlőtt, Akcakale török faluban öt ember halálát okozó szíriai aknagránátokra válaszoló török tüzérségi támadások megszűntével viszonylagos nyugalom honolt a szíriai-török határon.

Az AFP hírügynökség fotósának tanúsága szerint a török hadsereg megerősítette jelenlétét Akcakaléban: több harckocsit és tüzérségi állást telepítettek a határ menti török faluba, az ágyúk csöve Szíria felé néz. Katonai járművek járják az utcákat és a falu környékét.

A határ túloldalán, Akcakaléval átellenben lévő szíriai települést, Tell-Abjadot szeptember közepe óta a Szabad Szíriai Hadsereg lázadói ellenőrzik. Péntek reggel óta Akcakale számos lakója átkelt a határon, hogy vizet vagy élelmet vigyen szíriai szomszédainak, akiknek az ellátása akadozik a szíriai harcok, főként az északi nagyváros, Aleppó birtoklásáért folyó csaták miatt.

A Milliyet című török lap beszámolója szerint az Akcakalét ért szíriai tüzérségi támadás után a török hadsereg mintegy 70 lövedéket lőtt ki a szíriai hadsereg állásaira, a felkelők kezén lévő Tell-Abjadtól délre fekvő Ain-el-Arusz térségében. Az újság értesülései szerint a török támadásokban megsemmisült a szíriai hadsereg három harckocsija, két páncélozott szállító járműve, egy tarackja, s meghalt tíz katonája.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilatkozatban ítélte el csütörtök este az Akcakale török falu ellen intézett szíriai tüzérségi támadást, s a hasonló, nemzetközi jogot sértő lépések azonnali beszüntetését követelte.

"A Biztonsági Tanács tagjai hangsúlyozták, hogy ez az incidens rávilágít arra, milyen súlyos hatást gyakorol a szíriai válság a szomszédos országok biztonságára, a térség békéjére és stabilitására" - fogalmazott a tanács nyilatkozata.

A dokumentum a szíriai hadsereget tette felelőssé az öt halálos áldozatot követelő támadásért, s "felszólította a szíriai kormányt, hogy maradéktalanul tartsa tiszteletben szomszédainak szuverenitását és területük sérthetetlenségét".

A BT egyúttal visszafogottságra kérte a két szomszédos országot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.