A szíriai agresszió megállítására

Törökország lépéseket vár az ENSZ BT-től

Törökország felkérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy tegye meg "a szükséges intézkedéseket" a szíriai agresszió megállítására, és arra, hogy Szíria tiszteletben tartsa Törökország területi épségét.

2012.10.04 07:36MTI

Ankara kérését New Yorkban, helyi idő szerint még szerdán adta át a török ENSZ-nagykövet. Az üzenetben az áll, hogy egy török település lövetése "Törökország ellen irányuló agressziós cselekedet volt Szíria részéről", amely "kimeríti a nemzetközi jog, valamint a nemzetközi béke és biztonság megsértését". A levélben konkrétan nem szerepel, hogy Törökország milyen intézkedéseket vár a testülettől. 

Amerikai diplomaták azt remélik, hogy csütörtökön elfogadhatnak egy nem kötelező hatályú nyilatkozatot, amely "a lehető legélesebben" elítéli az aknavetős támadást, és felszólít az erőszak leállítására és Törökország területi épségének tiszteletben tartására. Egy szövegtervezet szerint "a támadás megmutatta, hogy riasztó szakaszhoz érkezett a szíriai válság átterjedése a szomszédos államokra". A határozatot eredetileg már szerdán meg akarták hozni, de Oroszország időt kért - mondták diplomaták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.