A 3D nyomtatás veszélyes oldala

Pofonegyszerű otthon fegyvert gyártani - videó!

Bár az Egyesült Államokban könnyebb lőfegyvert szerezni, mint idehaza egy könyvtárjegyet, mégis úgy tűnik, a szabadság földjén is meghúzzák a határokat.

2012.10.05 12:28Konrád - ma.hu

Valóban nem okoz nehézséget a fegyverhez jutás a tengerentúlon, de a 3D nyomtatás segítségével tényleg bárki készíthet magának lőfegyvert. Legalábbis ez volt az álma Cody Wilsonnak, a Defense Distributedtől, amíg a bérelt nyomtatóját gyártó cég vissza nem vette tőle a masinát.

A Defense Distributed egy laza online közösség, ami azért jött össze, hogy megtervezzék a Wiki Weaponnak nevezett egylövetű fegyvert, amit bárki elkészíthet egy 3D nyomtató segítségével. A tervek szerint a nyílt forráskódú CAD fájlt ingyenesen elérhetővé tették volna az interneten, hogy bárki végrehajthassa a számára szükséges változtatásokat a pisztolyon.

Ellentétben azzal a fiatalemberrel, aki megoldotta, hogy egy AR15 gépkarabélyhoz nyomtasson alkatrészeket, a Wiki Weapon teljes egészében a manapság egyre népszerűbb 3D nyomtatás segítségével készült volna. Mivel mind a cső, mind a lőszerkamra műanyagból készül, a fegyver csak egy lövés leadására képes.

Hogy elkészítse az első prototípust, Wilson kibérelt egy Stratasys uPrint SE 3D nyomtatót a Bitcoinon összekalapozott 20.000 dollárból. De amint a Stratasys megtudta, mire készül a férfi, kiszálltak hozzá és elvitték a még ki sem csomagolt gépet, arra hivatkozva, hogy a nyomtatókat nem lehet illegális célra felhasználni.

Wilson, aki egyébként a University of Texas joghallgatója, elmondta, hogy a hatályos törvények értelmében lehetőség van bizonyos fegyverek otthoni gyártására, amíg nem eladásra készülnek. Miután a Stratasys munkatársai mégis elvitték a gépet, Wilson elsétált a helyi ATF irodába, hogy felvilágosítást kérjen. Ott elmondták, hogy az eset nem egyszerű, mert elméletileg szüksége lenne fegyvergyártási jogosítványra.

Ráadásul egy 1988-as törvény értelmében minden körülmények között illegálisnak minősül egy, csak műanyagból készült lőfegyver legyártása, mivel azt nem észlelik a biztonsági berendezések, például a repterek röntgenkapui. Wilson elmondta, pontosan erre számított és elsőszámú célja az volt, hogy bemutassa, mennyire tisztázatlan a jogi háttér. Állítása szerint be fog szerezni fegyvergyártási jogosítványt csak azért, hogy rávegye a döntéshozókat, tisztázzák a jogszabályokat.

De mielőtt ez megtörténik, találnia kell egy másik céget, ami kikölcsönzi neki a 3D nyomtatót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.