Férfi kíséret nélkül érkeztek

Nigériai női zarándokokat toloncoltak ki Szaúd-Arábiából

Százötven, zarándoklatra érkezett nigériai nőt toloncoltak ki Szaúd-Arábiából a hatóságok, további ezret pedig őrizetbe vettek, mivel férfi kíséret nélkül érkeztek a sivatagi királyságba.

2012.09.27 08:45MTI

A nigériai nemzeti haddzs (mekkai zarándoklat) elnöke, Mohammed Bello elmondta, hogy eddig 150 nő érkezett haza, ezer másik zarándokot pedig a dzsiddai repülőtéren tartanak fogva, mivel "jogszerűtlenül", férfi kísérete nélkül érkeztek az országba. Szaúd-Arábiában, ahol az iszlám jogrend (saría) van érvényben, a nők nem egyenjogúak a férfiakkal, és ahhoz, például, hogy az országot elhagyják, dolgozhassanak vagy orvosi ellátásban részesüljenek, egy férfi rokon - apjuk, bátyjuk vagy férjük - külön engedélyére van szükség. 

A szaúdi nők nem vezethetnek autót, és többnyire csak férfi kíséretében jelenhetnek meg nyilvánosan. Nigériában - ahol nagyjából 80 millió muszlim él - ezzel ellentétben az iszlám vallást lazábban értelmezik, és még a saríát alkalmazó, szigorúbb északi államokban is szabadon mozoghatnak a nők. A nigériai parlament úgy döntött, delegációt küld a szaúdi királyságba, hogy tisztázzák az őrizetbe vett zarándokok ügyét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.