Brüsszel

Megvannak a Szaharov-díj idei jelöltjei

Az orosz Pussy Riot tagjai, egy fehérorosz polgárjogi aktivista, a ruandai ellenzék három tagja, egy pakisztáni jogi aktivista és két iráni értelmiségi közül kerül ki idén a Szaharov-díj kitüntetettje.

2012.09.25 23:29MTI

Az Európai Parlament (EP) illetékes bizottságai kedden ismertették a jelölteket Brüsszelben. A külügyi, az emberi jogi és a fejlesztési bizottság öt jelöltet nevezett meg. Alesz Bjaljatszki fehérorosz polgári jogi aktivista alapította és vezeti a Vjaszna emberi jogi központot, amely politikai foglyoknak és családjaiknak nyújt jogi és anyagi segítséget. Bjaljatszkit a lengyel néppárti Jacek Saryusz-Wolski és további több mint 80 EP-képviselő jelölte a díjra. 

Az Európai Konzervatívok és Reformerek EP-képviselőcsoportja a pakisztáni Joseph Francist jelölte idén a Szaharov-díjra. Francis a Pakisztánban működő Jogi segítségnyújtó és Vitarendező Központ (Center for Legal Aid, Assistance and Settlement, CLAAS) alapítója és elnöke. A szervezet honlapja szerint a Pakisztánban hátrányos megkülönböztetés áldozataivá váló keresztényeken segít. Többek között azokon is, akiket a vitatott pakisztáni istenkáromlás elleni törvény alapján fognak perbe, ítélnek el. 

A CLAAS ideiglenesen úgynevezett biztonságos házakban helyezi el a nem ritkán életveszélyben lévő, istenkáromlással vádolt személyeket, és ha kell, új lakóhelyet is segít keríteni számukra. 42 EP képviselő közösen jelölte a díjra Victoire Ingabire Umuhoza, Déogratias Mushayidi, Bernard Ntaganda bebörtönzött ruandai ellenzékieket, akik a jelölők szerint mind azért küzdenek, küzdöttek, hogy előmozdítsák a párbeszédet és a megbékélést, és véget vessenek az erőszaknak.
 
Az EP-bizottságok tagjainak kiosztott ismertető szerint Victoire Ingabire Umuhozát kizárták a jelöltek közül, amikor indulni akart az elnökválasztáson, és azóta is börtönben ül államellenes cselekmények vádjával. Déogratias Mushayidiről azt tudatja az ismertető, hogy a Ruandával szomszédos Burundiban elrabolták,és jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti. Bernard Ntagandáról pedig pont azon a napon vetették börtönbe, amikor a ruandai elnökválasztáson indulni akaróknak jelöltetniük kellett magukat. 

Az orosz Pussy Riot punkegyüttes három tagját, Nagyezsda Tolokonnyikovát, Jekatyerina Szamucevicset és Marija Aljohinát szintén közösen jelölte a díjra a német zöldpárti Werner Schulz és további 45 EP-képviselő. A három nőt Oroszországban két év börtönre és kényszermunkára ítélték, mert a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban engedély nélkül kezdtek zenélni, amiből videoklipet is készítettek "Punk ima - Isten anyja, űzd el Putyint! címmel.

A jelölők úgy vélik, ennek a három nőnek a letartóztatása, elítélése és fogva tartásuk körülményei, amelyek "a kínzás határát súrolják", felhívják a világ figyelmét arra, milyen "gátlástalanul" korlátozzák a polgári jogokat Oroszországban. 

A szocialista, a liberális és a zöldpárti képviselők frakciója és további 12 EP-képviselő két iráni értelmiségit jelölt idén a Szaharov-díjra: Naszrin Szotudeh bebörtönzött iráni ügyvédet és emberi jogi aktivistát, aki más ellenzéki aktivistákat és halálra ítélt fiatalkorú elítélteket képviselt; és Dzsafar Panahit iráni filmrendezőt és forgatókönyvírót, aki filmjeiben humanista szempontból igyekszik bemutatni az irániak életét, nem ritkán a gyerekek, a szegények és a nők nehéz helyzetét helyezve középpontba.
 
A Szaharov-díjat az Európai Parlament 1988 óta évente ítéli oda olyan személyeknek vagy szervezeteknek, amelyek az intolerancia, a fanatizmus és az elnyomás ellen küzdenek. Az EP szerint a díj kitüntetettjei a Nobel-békedíjas Andrej Szaharov szovjet atomtudóshoz és emberi jogi aktivistához hasonlóan bátorságot tanúsítottak az emberi jogok és a szólásszabadság védelmében.
 
Az 50 ezer euróval járó Szaharov-díjra a gondolat szabadságáért 40 EP- képviselő vagy egy-egy EP-frakció jelölhet egy vagy több személyt vagy szervezetet. A kitüntetettet októberben nevezik meg, a díjat pedig decemberben, az Európai Parlament plenáris ülésén, Strasbourgban adják át.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.