Iszlámellenes film/Oscar-díj

Irán bojkottálhatja az Oscar-díjat

Az arab világban Amerika-ellenes tüntetésekhez vezető iszlámellenes film miatt az Oscar-verseny bojkottjára szólította fel hazáját az iráni filmhivatal vezetője, a kulturális miniszter helyettese.

2012.09.24 20:44MTI
freedigitalphotos.net

Dzsávad Samakdári kijelentette, hogy Iránnak "el kellene kerülnie" a hollywoodi filmünnepet, és mindaddig bojkottálni kell az Oscart, amíg az amerikai filmakadémia el nem ítéli az Egyesült Államokban készült iszlámellenes filmet, amely az egész muzulmán világban felháborodást keltett. Az Innocence of Muslims című munka 1,5 milliárd muzulmánt sértett meg Samakdári szerint.

Az illetékest hétfőn a Mehr félhivatalos hírügynökség idézte, amint arra buzdítja az ország Oscar-nevezettjének kiválasztásáért felelős filmes bizottságot, hogy visszakozzon a jelöléstől.

A bizottság már meghozta döntését. A Je habeh Kand (A Cube of Sugar, Egy kockacukor) című alkotást támogatta. A film egy esküvőről szól, amely temetésbe fordul, amikor a vőlegény egy rokona meghal. A választást azonban még a kormánynak is el kell fogadnia.

Az ENSZ Közgyűlés őszi ülésszakán részt vevő iráni elnök vasárnap a CNN amerikai hírtelevíziónak adott interjúban elítélte a Mohamed prófétát kigúnyoló amatőr produkciót, ugyanakkor mérsékletre intette a film ellen tiltakozókat.

Az Oscar-jelöléseket 2013. január 10-én hozzák nyilvánosságra, a díjátadó ceremóniára pedig február 24-én kerül sor Hollywoodban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.