Richard D. Zanuck meghalt

Elhunyt a Miss Daisy sofőrje és a Cápa Oscar-díjas producere

Életének 78. évében elhunyt Richard D. Zanuck amerikai producer, olyan kasszasikerek vezetője, mint a Miss Daisy sofőrje, a Cápa vagy a Tim Burton számos kultfilmje.

2012.07.15 16:21MTI

A hollywoodi veterán még pénteken szívinfarktus következtében veszítette életét Beverly Hills-i otthonában.

Zanuck a 20th Century Fox stúdió egykori főnökének, Darryl F. Zanucknak a fiaként már 28 éves korában a Fox produkciós vezetője volt, apja nevezte ki. Ezzel ő lett minden idők legfiatalabb vezetője ezen a poszton. Karrierjének javában mégis független producerként dolgozott, számos díjat gyűjtött be hosszú pályafutása alatt.

Elismerései között szerepelt az Oscar-díj - amelyet feleségével, Lili Fini Zanuckkal együtt kapott meg a Miss Daisyért -, valamint az Irving G. Thalberg-emlékdíj, amellyel szintén az Amerikai Filmakadémia ismerte el partnerével, David Brownnal közös munkásságát.

Steven Spielberg, akivel Zanuck a Cápában dolgozott együtt, a producert "az iparágunk sarokkövének" nevezte, aki "mind nevével, mind cselekedeteivel elismerést szerzett".

Zanuck Los Angelesben született, stúdiófőnök apától és színésznő anyától, Virginia Foxtól. Hamar csatlakozott apjához a filmstúdióban, számos közreműködés után első önálló produceri munkája az 1959-ben Orson Welles főszereplésével készült Compulsion című krimi volt. Stúdiófőnöksége idején, 1963-tól a 20th Century Fox olyan sikeres és kivétel nélkül Oscarral jutalmazott filmeket készített, mint A muzsika hangja (1965), A tábornok és a Francia kapcsolat.

1970-ben végül apja bocsátotta el a stúdió éléről, ekkor Brownnal együtt rövid időre a Warner Bros.-hez szerződtek, ahol az Ördögűzőt és a Fényes nyergek című westerparódiát készítették. Ezek után saját produkciós vállalatot alapítottak, amely például Spielberg első rendezése, a Sugarlandi hajtóvadászat felett bábáskodott. Ezt követte a Cápa.

Szintén a cég hatalmas sikerei közé tartozik a Robert Redford-Paul Newman fémjelezte A nagy balhé, amely hét Oscart is kapott.

Zanuck legnagyobb elismerését 1989-ben a Miss Daisy sorfőrjéért kapta 1989-ben, a film négy Oscar-díjat nyert el, köztük a legjobb filmnek járót is, amelyet Zanuck és felesége vehetett át.

A későbbiekben Zanuck szorosan együttműködött Tim Burtonnel, akivel A majmok bolygója remake-jén, a Charlie és a csokigyáron, valamint a Sweeney Toddon dolgozott együtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.