Már a kezdetektől fogva

EBESZ: nem tekinthetők szabadnak a fehérorosz parlamenti választások

Nem tekinthetők szabadnak a vasárnap tartott fehérorosz parlamenti választások - közölte hétfőn az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), amely mintegy 300 megfigyelőt küldött a kelet-európai országba.

2012.09.24 16:54MTI

Mint Matteo Mecacci, a szervezet egyik koordinátora hangsúlyozta, a Fehéroroszországban tapasztaltak már a kezdetektől fogva nem feleltek meg a szabad választás nemzetközi kritériumainak; több ellenzéki politikus csak a börtönből nézhette végig a szavazást vagy előélete miatt nem indulhatott a voksoláson. Az EBESZ illetékese kitért arra is, hogy az országba érkezett külföldi megfigyelőknek csak nagyon csekély mozgásteret biztosítottak a választási folyamat, illetve a szavazatszámlálás ellenőrzésére.

Az ellenzék fő ereje által bojkottált vasárnapi voksolás eredményeként a 110 fős parlamenti alsóházban szinte kizárólag a 18 éve hatalmon lévő Aljakszandr Lukasenka elnökhöz lojális képviselők foglalhatnak majd helyet.

Az EBESZ helyszíni megfigyelőinek adatai szerint a központi választási bizottság által hétfő hajnalban közölt 74,3 százalékos részvételi arány a valóságban lényegesen - 19 százalékkal - kisebb volt.

A Viasna minszki emberi jogi központ igazgatóhelyettese a francia hírügynökséggel azt közölte, hogy hétfőn kihallgatták az ellenzék húsz, választásokat megfigyelő aktivistáját, akiket a fővárosi rendőr-főkapitányságon tartanak fogva. Az őrizetbe vett személyek a Választások megfigyelése: elmélet és gyakorlat elnevezésű projektben vettek részt, amelyet helyi nem kormányzati szervezetek és jogvédő csoportok szerveztek - tette hozzá az igazgatóhelyettes.

Az EBESZ mostani értékelése valószínűleg erősíti Fehéroroszország diplomáciai elszigeteltségét. Az európai szervezet élesen bírálta a 2010. decemberi fehérorosz elnökválasztás lebonyolítását is, ami után a hatóságok be is zárták az intézmény minszki irodáját.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió (EU) már több gazdasági és utazási szankcióval sújtotta a fehérorosz kormányt az ellenzéki csoportok és a független média elnyomása miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.