A képviselőház 110 tagját választják meg

Fehéroroszországban megkezdődött a parlamenti választás

Megkezdődött a parlamenti választás Fehéroroszországban: vasárnap helyi idő szerint reggel 8 óra és este 8 óra között adhatják le szavazatukat a választópolgárok.

2012.09.23 09:45MTI

A volt szovjet köztársaságban a kétkamarás parlament alsóháza, a képviselőház 110 tagját választják meg. A választási törvény alapján nincs pártlista, mind a 110 mandátumért egyéni jelöltek küzdenek meg. Amennyiben az első fordulóban a részvétel meghaladja az 50 százalékot, a választás érvényes és eredményes, a mandátumot a legtöbb voksot begyűjtő jelölt kapja meg. Összesen 293 jelölt küzd a 110 parlamenti helyért, de 16 választókerületben csak egy jelölt neve szerepel a szavazólapon. Az ellenzéki pártok bojkottálják a választást, a kampány során 69 jelöltjük vissza is lépett az indulástól.

A törvény alapján előzetesen - a választás napját megelőző öt napban is - lehet szavazni. Ezzel a joggal a választópolgárok 25,9 százaléka élt ezúttal, így a központi választási bizottság titkára annak a meggyőződésének adott hangot, hogy mind a 110 választókerületben érvényes és eredményes lesz az első forduló. Legutóbb, 2008-ban a szavazók 76,7 százaléka vett részt a parlamenti választáson, előzetesen 26 százalék adta le voksát. A központi választási bizottság arra számít, hogy a mostani választáson is meghaladja majd a 70 százalékot a részvétel. 

Fehéroroszországban 18 éve, Aljakszandr Lukasenka elnök hivatalba lépése óta nem volt olyan parlamenti vagy elnökválasztás, amelyet független megfigyelők szabadnak minősítettek volna. Minszkben bezárták az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) irodáját, miután a szervezet élesen bírálta a 2010. decemberi elnökválasztás lebonyolítását. A mostani választást több száz külföldi és több tízezer hazai megfigyelő követi nyomon. 

Az EBESZ mintegy 260, a Független Államok Közössége pedig 330 megfigyelőt küldött Fehéroroszországba, de például 23 független külföldi megfigyelő - köztük Thürmer Gyula, a Magyar Kommunista Munkáspárt elnöke - is akkreditáltatta magát a választásra.

Thürmer Gyula a BelTA fehérorosz hírügynökségnek adott nyilatkozatában kifejtette: személy szerint neki tetszik az, hogy kevesebb a reklám, "a fő hangsúlyt nem politikai pártokra, szervezetekre, hanem a konkrét személyre" (képviselőjelöltre) helyezik. "Úgy gondolom, hogy mindez nincs meg az Európai Unióban, és ezt némi irigységgel szemlélik, mert Fehéroroszországban így éppen azok az emberek kerülnek be a parlamentbe, akik valamit tettek a népükért" - mondta a magyar politikus, aki az unió lakosságával "tudatni akarja, hogy Fehéroroszországban nemcsak hogy tiszteletben tartják az emberi jogokat, de (az ország) sok tekintetben példaként is szolgálhat".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.