Kivégzések Fehéroroszországban

Lavrov kiáll a halálbüntetés moratóriuma mellett

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Oroszország azt akarja, hogy az összes európai ország, beleértve Fehéroroszországot is, mondjon le a halálbüntetés alkalmazásáról.

2012.03.20 14:20MTI

A Kommerszant FM rádióállomásnak adott interjú kedd este kerül adásba, egyik részletét azonban a RIA Novosztyi orosz hírügynökség ismertette.
   
Fehéroroszországban a múlt héten végeztek ki két férfit, akiket a tavaly áprilisi 15 halálos áldozatot követelő minszki metrórobbantás elkövetése miatt ítéltek halálra.
   
Lavrov a rádiós interjúban azt mondta, természetesen, a terrorizmus ellen kíméletlen küzdelmet kell folytatni. Ugyanakkor - emlékeztetett rá - Oroszország moratóriumot hirdetett a halálbüntetések végrehajtására és kiszabására, s ezt (2009 novemberében) az orosz alkotmánybíróság is jóváhagyta.
   
Szerinte a halálbüntetés eltörlése összetett és nehéz kérdés. Minden egyes államnak magának kell döntenie róla. A legjobb döntés ebben az ügyben a moratórium - mondta.
   
Lavrov felhívta a figyelmet: ha Fehéroroszország az Európa Tanács tagja kíván lenni, megoldást kell találnia a halálbüntetés problémájára.
   
Hannes Swoboda, az Európai Parlament (EP) oroszországi jelentéstevője keddi moszkvai sajtótájékoztatóján kijelentette: az Európai Unió sajnálattal veszi tudomásul, hogy Moszkva a metrórobbantás vádlottjainak ügyében nem tudott kellő befolyást gyakorolni Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.