Szolidaritásra szólított fel

Fehérorosz foglyok kiszabadítását követeli a lengyel parlament

Egyhangúlag elfogadta a fehéroroszországi lelkiismereti foglyok kiszabadítását követelő határozatot a lengyel parlament alsóháza (szejm) pénteken, és szolidaritásra szólította fel Európát.

2012.03.02 10:39MTI

A lengyel képviselők mások mellett Alesz Bjalacki és Andrej Szannyikau szabadon bocsátását sürgették.

Az Európa Tanácsot és az unió tagországainak parlamentjeit a fehérorosz demokratizálási folyamat aktív támogatására kérték, és határozott, szolidáris állásfoglalásra szólítottak fel a minszki rendszerrel szemben. "Fehéroroszország drámai társadalompolitikai helyzete, különösképpen a politikai repressziók hulláma, amely a 2010 decemberében meghamisított elnökválasztások után érte el Fehéroroszországot, európai szolidaritást igényel" - olvasható a határozatban.

A szejm megköszönte az Európa Tanács és az EU-országok képviselőinek, hogy támogatták Alesz Bjalacki jelölését a Nobel-békedíjra, és az ügy további aktív támogatását is kérte.

A határozat tervezetét csütörtökön fogadta el a lengyel szejm külügyi bizottsága arra reagálva, hogy Fehéroroszország kedden konzultációra hazarendelte brüsszeli és varsói nagykövetét, és felkérte az EU és Lengyelország minszki nagykövetét az ország elhagyására.

A döntést a fehérorosz rezsim elleni uniós szankciók kiterjesztése váltotta ki. Válaszul az unió tagországai is hazahívták fehéroroszországi
nagyköveteiket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.