Ötven évvel a Spiegel-affér után

Helmut Schmidt bízik honfitársai "demokratikus ösztöneiben"

Ötven évvel a Spiegel-affér után Helmut Schmidt úgy látja, hogy a németek demokráciatudata erősebb, mint annak idején volt.

2012.09.23 21:30MTI

Az egykori szociáldemokrata kancellár, aki decemberben lesz 94 éves, az évforduló alkalmából Hamburgban rendezett konferencián kijelentette: Németországban "a demokratikus ösztönök ma mélyebben gyökereznek, mint 1962-ben vagy 1968-ban". Ha pedig a sajtó szabadsága ugyanolyan veszélybe kerülne, mint ötven évvel ezelőtt, akkor Schmidt maga is fölemelné a szavát és tiltakozna.

"Ha még az élők sorában lennék, magam is ott lennék a barikádon" - jelentette ki az NSZK-t 1974 és 1982 között kormányzó kancellár.

1962 októberében - Franz Josef Strauss védelmi miniszter utasítására - a nyugatnémet ügyészség vizsgálatot indított a Der Spiegel hírmagazin ellen, miután "hazaáruló jellegűnek" minősítette annak egy, a Bundeswehr állapotát elemző cikkét. Rendőrök szállták meg a magazin székházát, átkutatták a szerkesztőség irodáit, a főszerkesztőt, Rudolf Augsteint és több szerkesztőt letartóztattak. Augstein 103 napot töltött börtönben.

Az állítás végül alaptalannak bizonyult, az ügybe belebukott Strauss, egy évvel később pedig Konrad Adenauer kancellárnak - aki pártolta az ügyészség lépését - meg kellett válnia tisztségétől, átadva azt az addigi gazdasági miniszternek, Ludwig Erhardnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.