A német alkotmánybíróság feltételekkel engedélyezi

Németország részvétele az ESM-ben

A német alkotmánybíróság feltételekkel engedélyezte Németország részvételét az ESM-ben.

2012.09.12 12:50MTI

Németország részt vehet az állandó euróövezeti válságkezelő rendszerben (ESM), de biztosítani kell, hogy Németországra nem hárul nagyobb teher az eredetileg tervezett 190 milliárd eurónál - közölte szerdán a német alkotmánybíróság.

A karlsruhei bíróság egyben elutasította a fiskális paktum ratifikációjának ideiglenes megtiltását indítványozó kérelmeket, valamint azt a kérelmet is, hogy tiltsa meg Németország csatlakozását az ESM-hez addig, ameddig az Európai Központi Bank vissza nem vonja új kötvényvásárálási programját.

Az ESM-ről szóló kormányközi szerződést Németországon kívül az euróövezet valamennyi tagállama ratifikálta. Az övezet válságba jutott tagjainak támogatására szolgáló rendszer beindításához feltétlenül szükséges Németország részvétele. Az 500 milliárd eurót megmozgatni képes rendszerhez Berlin 168 milliárd euró értékű garanciavállalással és 22 milliárd euró közvetlen befizetéssel járul hozzá.

Andreas Vosskuhle, az alkotmánybíróság elnöke a határozatot ismertetve hangsúlyozta: a testület nem foglalkozott azzal, hogy az ESM alkalmas-e az euróövezeti válság kezelésére. Ennek megítélése "a politikusok dolga". Az alkotmánybíróság csupán azt vizsgálta, hogy miként lehet biztosítani a rendszer alkotmányos működését. Ehhez az szükséges, hogy az ESM működésére vonatkozó döntésekről a kormány részletesen tájékoztassa a törvényhozás mindkét házát, abban az esetben pedig, ha Németországnak mégis nagyobb terhet kell vállalni a szerződésben szereplő 190 milliárd eurónál, meg kell szereznie a törvényhozás engedélyét.

A német kormány üdvözölte a karlsruhei határozatot. Guido Westerwelle külügyminiszter szerint az alkotmánybíróság "okos és európai szellemiségű döntést hozott". A legnagyobb ellenzéki erő, a szociáldemokrata párt (SPD) is megelégedéssel fogadta a határozatot. Frank-Walter Steinmeier, az SPD parlamenti frakcióvezetője kiemelte: az alkotmánybíróság "parlamentbarát" döntést hozott, amely "erősítheti a parlamentáris demokrácia iránti bizalmat".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.