Iszlámellenes film

Szaúd-Arábia főmuftija bírálja a követségek megtámadását

Elítélte és az iszlámhoz méltatlannak nevezte diplomáciai képviseletek és diplomaták megtámadását Szaúd-Arábia legfőbb vallási méltósága szombaton.

2012.09.15 19:57MTI

Abdulazíz bin Abdalláh as-Sejk főmufti egyúttal felszólította a világ kormányait és a nemzetközi szervezeteket, hogy tekintsék bűncselekménynek a próféták megsértését. Éles szavakkal bírálta azt a Kaliforniában készített videofilmet, amely gúnyolja és gyalázza Mohamedet és a muzulmánokat, s amelynek az internetre történt fölkerülése nyomán dühös tüntetések törtek ki a Közel-Kelet számos országában.

"Tilos megbüntetni ártatlanokat a bűnösök által elkövetett gonosz bűntettekért, vagy megtámadni a védelem alatt állókat, illetve felgyújtani vagy lerombolni középületeket" - fogalmazott beszédében a főmufti, akinek szavait az állami SPA hírügynökség tette közzé.

Abdalláh as-Sejk "nyomorúságosnak" és "bűntettnek" nevezte a videofilm bemutatását. Egyúttal leszögezte, hogy ártatlan személyek és diplomaták megtámadása "szintúgy az iszlám vallás kiforgatása, amelyet Isten elutasít".

A vallási vezető megnyilatkozása Szaúd-Arábia hivatalos álláspontját tükrözi. A vahhábita királyság - az Egyesült Államok legfontosabb közel-keleti szövetségese - korábban egyaránt elítélte a Mohamed-ellenes filmet és az amerikai külképviseletek elleni támadásokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.